Zatvori
PoslovniPuls
19/04/2023

Europljani kupuju sve manje videoigara, ali prodaja PlayStationa ostvarila je snažan rast

U ožujku je prodano 13,6 milijuna videoigara za PC i konzole diljem Europe, što predstavlja pad od 4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To znači kako je u prvom tromjesečju ove godine ukupno prodano 39 milijuna igara, što je pad od 11% u odnosu na prošlu godinu. Prema najnovijim podacima GSD-a, a koji prati prodanju fizičkih primjeraka igara na tržištima diljem Europe i digitalna preuzimanje od većine vodećih izdavača igara, Hogwarts Legacy je uvjerljivo najprodavanija igra tromjesečja i najbrže prodavajuća igra u Europi (osim FIFA franšize) od početka praćenja podataka 2017. godine.

Hogwarts Legacy možda je najprodavanija igra tromjesečja, ali Resident Evil 4 je zauzeo prvo mjesto u ožujku. Horor remake iz Capcoma zasjeo je na vrh nakon samo dva tjedna na tržištu.

Prvih 2 tjedna prodaje Resident Evil 4 u Europi bilo je 19% manje od prethodnika, Resident Evil Village iz 2021. godine i 11% manje od Resident Evil 2 remakea iz 2019. godine. No, usporedbe radi, ipak je 57% više u odnosu na remake Resident Evil 3 iz 2020. godine.

Zanimljivo, nema Nintendo igre među deset najprodavanijih za ožujak. Najviše rangirani naslov bio je Metroid Prime Remastered na 11. mjestu. Nemoguće je znati kako se ova igra doista prodavala jer je prvo objavljena digitalno u veljači.

Prodaja konzola porasla je za 67% na 570.000 jedinica prodanih u odabranim europskim zemljama tijekom ožujka, vođena ogromnim rastom prodaje PlayStation-a 5.

Rast prodaje PlayStationa nadoknadio je padove drugih konzola. Prodaja Nintendo Switcha pala je za 19% na tržištima u usporedbi s ožujkom 2022., dok su prodaje Xbox Series S i X pale za 13%. Tijekom prvog kvartala ove godine prodano je 1,5 milijuna konzola na odabranim tržištima, što je porast od 41% u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

PS5 vodi tržište sa rastom prodaje od 369% u odnosu na prethodnu godinu, slijedi Nintendo Switch (s padom od 18%) te Xbox Series S i X (s padom od 10%).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram