Zatvori
Jeff Bezos
Foto: Seattle City Council / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
05/04/2023

Forbes: Jeff Bezos najveći gubitnik među tehnološkim milijarderima

Američki tehnološki moguli imali su još jednu tešku godinu, smanjujući se po brojnosti i kolektivnom bogatstvu na Forbesovoj rang-listi najbogatijih ljudi svijeta za 2023.

Forbes je ukupno pronašao 313 milijardera koji su stekli svoje bogatstvo u sektoru visoke tehnologije, u usporedbi s 332 prošle godine. Ukupna vrijenost njihovog bogatstva sada iznosi 1,9 bilijuna dolara, što je smanjenje od 200 milijardi dolara u odnosu na prošlogodišnjih 2,1 bilijuna dolara.

Niži brojevi odražavaju svojevrsno "hlađenje" globalnog tehnološkog tržišta koje se nalazi u "korekciji" nakon neviđenog usponau vrijeme pandemije koronavirusa, kada je Forbes pronašao 365 tehnoloških milijardera koji su u svojim rukama držali bogatstvo od 2,5 bilijuna dolara.

Tehnološki sektor se pokazao neotpornim na opću zabrinutost zbog inflacije, rasta kamatnih stopa i strahova od recesije, piše Forbes.

Nitko nije izgubio više od osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji je za 57 milijardi dolara siromašniji nego prije godinu dana, zahvaljujući padu dionica Amazona od 38%. Njegova bivša supruga, MacKenzie Scott - koja je dobila četvrtinu Bezosovih dionica u razvodu 2019. , također je izgubila puno, pa je danas "lakša" za 19,2 milijarde dolara.

Drugi tehnološki lideri čija su osobna bogatstva pretrpjela velike gubitke uključuju Larryja Pagea i Sergeya Brina iz Googlea (-31,8 milijardi dolara i -31 milijardu dolara), kao i Billa Gatesa i Stevea Ballmera iz Microsofta (-25 milijardi dolara i -10,7 milijardi dolara).

I Microsoft i Google, najavili su veliki val otkaza u 2023. godini, a koji će zahvatiti više desetaka tisuća zaposlenika.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram