Zatvori
Euro novac
Foto: Marek Studzinski / Unsplash
PoslovniPuls
28/03/2023

Evo koliko su Hrvati imali kredita početkom ove godine

Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem siječnja 2023. iznosili su 19,9 mlrd. eura.

Na osnovi stanja porasli su za 983,1 mil. eura ili 5,2% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, dok je u odnosu na kraj 2022. zabilježen skroman pad od 0,1% (-28,6 mil. eura). Na kraju 2022. prekinut je trend pozitivnih stopa rasta ukupnih kredita stanovništvu na mjesečnoj razini koji je trajao tijekom cijele 2022., a smanjenje je nastavljeno i na početku 2023. S druge strane, dinamika godišnjeg rasta zadržava se na razinama od oko 5% od svibnja prošle godine. Najveći udio ukupnih kredita stanovništvu čine krediti u domaćoj valuti, i to 19,8 mlrd. eura ili 99,7%, prenose Raiffeisen analitičari.

Promatrano po instrumentima, na osnovi stanja, najveći generator godišnjeg rasta ukupnih kredita bili su stambeni krediti s rastom od 0,9 mlrd. eura ili 9,9% godišnje (u odnosu na 10,3% u prosincu 2022.), dok su na mjesečnoj razini ostali gotovo nepromijenjeni (+0,1% ili +5,2 mil. eura). Prema navodima iz HNB-a, stagnacija stambenih kredita na mjesečnoj razini može se povezati sa snažnim mjesečnim rastom stambenih kredita iz prosinca uslijed jačanja očekivanja o pooštravanju uvjeta kreditiranja. Krajem siječnja stambeni krediti iznosili su gotovo 10 mlrd. eura, a činili su polovicu ukupnih kredita plasiranih kućanstvima.

S druge strane, gotovinski nenamjenski krediti s iznosom od 7,2 mlrd. eura, činili su krajem siječnja 36,3% ukupnih kredita plasiranih stanovništvu, a ostvarili su skroman rast od 1,8% u odnosu na isto razdoblje 2022. godine (u odnosu na zabilježenih 2,4% godišnje u prosincu 2022.). Pozitivne godišnje stope rasta gotovinskih nenamjenskih kredita traju od srpnja 2021. godine. U odnosu na prosinac, zabilježen je skroman pad od 0,1% ili 8,4 mil. eura.

Treća najveća stavka, prekoračenja po transakcijskim računima, s iznosom od 783,5 mil. eura, zabilježila su pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na siječanj 2022. niža su za 4,9% ili 40 mil. eura, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježeno smanjenje za 0,2% ili 1,7 mil. eura. Krediti po kreditnim karticama iznosili su na osnovi stanja gotovo 400 mil. eura, a u siječnju je prekinut trend pada na godišnjoj razini koji je trajao od travnja 2020. U odnosu na siječanj 2022. krediti spomenute kategorije viši su za 7,9%. U odnosu na kraj 2022. ostvaren je pad od 1,2%.

Zaoštravanje monetarne politike ESB-a utječe i na kamatne stope na kredite banaka u Hrvatskoj. Prema središnjoj banci, statistički pokazatelji kamatnih stopa na najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima pokazuju trend blagog rasta od druge polovice 2022., osim kod kredita temeljem prekoračenja po transakcijskim računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa. U siječnju 2023, najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale eurske kredite, a iznosio je 5,36% (najviše od siječnja 2019.). Prosjek kamatnih stopa u siječnju za stambene kredite u domaćoj valuti iznosio je 2,89%, što je ujedno i najniži prosjek kamatnih stopa u promatranom mjesecu.

"U 2023. očekujemo sužavanje razlike između stope rasta kredita stanovništvu i stope rasta potrošačkih cijena. Smatramo da će kod potrošača rast stambenih kredita nastaviti poticati državne subvencije i povećanje cijena na tržištu nekretnina. Postojana intervencija države kroz subvencije stambenih kredita potiče brži rast cijena na tržištu nekretnina, što se potom prenosi na ubrzanje rasta stambenih kredita u odnosu na gotovinske", stoji u komentaru RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram