Zatvori
Foto: Gamechuck
PoslovniPuls
02/05/2022

Prvi kolektivni sindikalni ugovor u povijesti hrvatske industrije videoigara

Hrvatski studio za razvoj videoigara Gamechuck i Novi sindikat potpisali su u petak prvi kolektivni ugovor u hrvatskoj gaming industriji. Gamechuck smatra da je ovo korak naprijed u zaštiti prava radnika u hrvatskoj industriji video igara.

”Industrija video igara raste u Republici Hrvatskoj, a istodobno rastu i prilike za eksploataciju radnika, posebno kada je u pitanju zloglasni 'crunch time'. Kolektivni ugovor štiti Gamechuckove radnike od takvih situacija. Vjerujem da je ovo veliki korak za prava radnika u industriji video igara u Republici Hrvatskoj”, rekao je Igor Gajić, sindikalni povjerenik u Gamechucku.

Kolektivnim ugovorom dnevno radno vrijeme smanjuje se s 8 na 6 sati i 45 minuta, od čega je 45 minuta obavezna stanka. Nadalje, povećan je broj slobodnih dana za godišnji odmor na minimalno 24.

Plaće su transparentne, a Gamechuck je dužan svaka tri mjeseca podnositi izvješće o financijskim podacima tvrtke. Radnici također imaju pravo na 10% udjela u dobiti tvrtke na kraju godine.

“Puno se priča o sindikalizmu u globalnoj industriji videoigara. Sindikalizam je važan za solidarnost i zaštitu slabijih u kolektivu, ali donosi i dobrobit za tvrtku – demokratski mehanizmi donose ravnotežu u odlukama Uprave, a transparentnost tjera Upravu da bolje planira i održivije posluje”, rekao je Aleksandar Gavrilović, direktor i suosnivač Gamechucka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram