Zatvori
PoslovniPuls
27/04/2022

Iznenađujuće: Žene u hrvatskom IT sektoru ravnopravnije nego u ostatku svijeta

Prošlog petka, obilježen je 'Međunarodni dan žena u ICT-u' – dan koji ima za cilj potaknuti više žena da studiraju i rade u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT).

U tehnološkom sektoru dominiraju muškarci. Iako žene čine gotovo polovicu radne snage u svijetu, samo 25% poslova povezanih s tehnologijom obavljaju žene. Ovo je tužna statistika i ona koju treba promijeniti.

Dobar dio razloga zbog kojih manje žena radi u tehnologiji potječe od obrazovanja - i na srednjoj i na sveučilišnoj razini. Poznata je činjenica da djevojčice manje od dječaka studiraju STEM predmete znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Ali zašto? Na ove se predmete možda tradicionalno gleda kao na više 'muške', a djevojke ih mogu izbjegavati budući da su u njima izrazito muškarci, ili zato što ne uživaju toliko u predmetima u školi, ili jednostavno zato što ima tako malo ženskih uzora u tehnološkoj industriji.

S druge strane, žene su definitivno potrebne u industriji. Što je tehnološka tvrtka raznolikija, to će općenito imati bolje rezultate, njihovi će zaposlenici biti angažiraniji i vjerojatnije je da će zadržati svoje zaposlenike. Sve tvrtke, bez obzira na branšu, imaju koristi od raznovrsnosti – pri čemu svi zaposlenici donose različite vještine, vrijednosti i znanja u tvrtku.

Paylab, servis kojeg je dio i MojaPlaća, promatrao je broj muškaraca i žena na IT pozicijama na tri kontinenta - Aziji, Europi i Africi - i razlike su zapanjujuće. I u Aziji i u Africi samo 19% svih radnika na IT pozicijama su žene. Slična je situacija i u Europi gdje samo 18% svih IT pozicija zauzimaju žene.

Ukoliko se gleda samo pozicija programera, u Aziji su samo 19% programera žene, a u Europi je taj postotak čak i niži sa samo 11% programera žena.
U tablici su prikazane razlike u plaćama programerki i programera u odabranim zemljama. Doista je ohrabrujuće vidjeti da Švedska ima najmanji rodni jaz u plaćama od svih zemalja, s razlikom od samo 2% i to u korist programerki.

Hrvatska i Latvija bile su druge zemlje s najnižim jazom u plaćama (-6%).

Sve ostale uključene zemlje imaju između 10% i ogromnih 31% razlike između plaća iste pozicije programera za različite spolove. Ovo je šokantna statistika i treba je promijeniti. Zašto programer u Poljskoj zarađuje 31% više od svoje kolegice za potpuno istu ulogu? Programerke u Saudijskoj Arabiji i Maleziji također su diskriminirane, zarađuju 22% manje od programera.

Plaće za istu ulogu trebale bi biti potpuno iste bez obzira na spol. Ovo je, naravno, potencijalno još jedan razlog da se djevojke i žene odbiju od karijere u ICT-u; ako vide da su plaćene manje od muškaraca.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram