Zatvori
PoslovniPuls
08/03/2022

Studija: Električni kamioni za prijevoz tereta uskoro jeftiniji od dizelaša

Američko ministarstvo energetike danas je objavilo studiju koja pokazuje kako će do 2035. električni kamioni za srednje i teške terete koštati jednako ili manje od usporedivih dizelskih kamiona.

A do 2030. gotovo polovica električnih srednjih i teških kamiona bit će jeftinija za kupnju, rad i održavanje od dizelskih kamiona, objavili su iz američkog ministarstva energetike.

Očekuje se kako će manju električni kamioni postati cjenovno konkurentni prije 2030., dok se predviđa kako će teški kamioni s dometom manjim od 500 milja (800 km) postati konkurentni do 2035. godine.

Kada su u pitanju električna vozila s vodikovim gorivnim ćelijama - prognoze su kako će ona do 2035. postati cjenovno konkurentna s kamionima za prijevoz teških tereta s dometom većim od 500 milja.

Studija, koju je objavio Nacionalni laboratorij za obnovljivu energiju (NREL), otkriva kako će neprestana poboljšanja tehnologija vozila i goriva s nultom emisijom omogućiti da "čisti" kamioni postanu jeftiniji i lakše dostupni tijekom sljedećeg desetljeća.

Srednja i teška vozila čine manje od 5% vozila na američkim cestama, ali proizvode više od 20% emisija iz sektora prijevoza, koji trenutno čini više od jedne trećine emisija stakleničkih plinova u SAD-u.

"Administracija predsjednika Bidena radi na tome da čisti prijevoz postane stvarnost – smanjenjem izloženosti promjenjivim cijenama goriva, ulaganjem u proizvodnju i stvaranjem nacionalne mreže za punjenje električnih automobila. Najavljena su ulaganja veća od 7 mlrd. dolara u lanac opskrbe baterijama tijekom sljedećih pet godina, kao i 7,5 mlrd. dolara u proširenje nacionalne mreže za punjenje električnih vozila na 500.000 postaja", izjavila je američka ministrica energetike Jennifer Granholm.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram