Zatvori
Foto: Icons8 Team / unsplash
PoslovniPuls
23/02/2022

U Hrvatsku stigao "The Big Quit" - trend koji će oblikovati naše tržište rada

The Great Resignation, ili kako ga još zovu The Big Quit, trend je među zaposlenicima koji u velikom broju dobrovoljno napuštaju svoja radna mjesta kako bi pronašli svoje mjesto ‘pod suncem’.

Navodi to portal MojPosao koji je istražio je li ovaj fenomen stigao i u Hrvatsku. Istraživanje su proveli na 800 posloprimaca i 26 poslodavaca, koje su upitali jesu li u posljednjih godinu dana u većoj mjeri razmišljali o otkazu nego prije epidemije.

Čak polovica ispitanika (51%) koji su u posljednjih godinu dana imali posao su u tom razdoblju dali otkaz i promijenili radnu okolinu.

Zanimljivo, tek svaka treća osoba (36%) je u trenutku davanja otkaza imala osiguran drugi posao, dok je dvije trećine ispitanih napustilo siguran posao bez da su imali „plan B“.

U istom periodu, čak 88% ispitanih poslodavaca izjavilo je kako su primijetili povećanu stopu odlazaka ispitanika.

Otkaze su u nešto većoj mjeri davali muškarci (54%) nego žene (49%).

Također, napuštanju poslodavca su skloniji ispitanici visoke stručne spreme (51%) nego one više (46%) i srednje (48%) stručne spreme te ispitanici s manje godina radnog iskustva. Naime, čak 84% onih s godinu dana radnog iskustva je u posljednjih 12 mjeseci dalo otkaz i svega 18% onih koji imaju do 10 godina radnog iskustva.

Otkazi su najčešće davani zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer su zaposlenici imali osjećaj da ih tvrtka nedovoljno cijeni. Na trećem mjestu nalazi se premala plaća, iza koje slijedi loš utjecaj posla na zdravlje te nemogućnost profesionalnog napretka (usvajanja novih znanja i vještina).

S druge strane, poslodavci su uvjereni kako se glavni razlog odlaska zaposlenika krije u niskim plaćama, osjećaju podcijenjenosti te boljoj ponudi od strane drugog poslodavca (iako je ovaj razlog navelo tek 16% posloprimaca).

U odnosu na razdoblje prije epidemije, zaposlenici sve češće razmišljaju o davanju otkaza zbog osjećaja podcijenjenosti i zasićenosti poslom, dok nekoć najvažniji faktori donošenja odluke o napuštanju tvrtke poput zaprimanja bolje ponude i niske plaće padaju u 'drugi plan'.

Žene u nešto većoj mjeri nego muškarci otkaze daju zbog loših međuljudskih odnosa, dok muškarci češće napuštaju poslodavce radi zasićenosti poslom, velike količine prekovremenih sati i nezadovoljstva menadžmentom tvrtke.

Promatrajući stupanj obrazovanja, radnici s visokom stručnom spremom češće s posla odlaze zbog burnouta te lošeg menadžmenta i direktno nadređene osobe nego što to čine ispitanici više i srednje stručne spreme.

Iako je nešto više od polovice ispitanika (53%) izjavilo kako pandemija nije utjecala na njihovu odluku o davanju otkaza, ipak je velik broj ljudi (47%) upravo u posljednje dvije godine počeo razmišljati o zaokretu u karijeri i to ponajprije zbog promijenjene situacije u tvrtki (radni uvjeti, međuljudski odnosi…).

Polovica ispitanika (50%) namjerava promijeniti posao u idućih godinu dana, a toj odluci su nešto skloniji muškarci (53%) nego žene (48%).

Svaka druga osoba o davanju otkaza više razmišlja sad nego što je to bio slučaj prije dvije godine (51%), petina (22%) to čini podjednako kao i prije, dok 27% ispitanika danas rjeđe 'žonglira' s tom mišlju.

Iako u proteklom razdoblju poslodavce zaposlenici nisu napuštali isključivo zbog nezadovoljstva plaćom, većinu posloprimaca novi poslodavac može privući – većim primanjima. Na drugom mjestu nalazi se imidž tvrtke (zaposlenici bi prešli u kompaniju za koju su uvjereni da brine o svojim zaposlenicima), a potom slijede bolji financijski paket beneficija, fleksibilno radno vrijeme, rad od kuće, bolja pozicija unutar firme te kvalitetniji nefinancijski paket beneficija.

"The Great Resignation još uvijek u Hrvatskoj nije poprimio razmjere kao u Americi, međutim, definitivno je vidljivo kako su zaposlenici počeli preispitivati što svoje, što tvrtkine vrijednosti i više razmišljati o tome što je za njih bolje, nego što su to bili skloni prije dvije godine. Loši međuljudski odnosi, tvrtka koja ne cijeni napore zaposlenika, niska plaća i loši uvjeti rada ono su što će zaposlenike nagnati da preispitaju svoj radni odnos", zaključuju s portala MojPosao.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram