Zatvori
PoslovniPuls
15/02/2022

Žene i dalje nedovoljno zastupljene u upravama vodećih hrvatskih kompanija

Unatoč sve većem broju konkretnih inicijativa i podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i poticanju nediskriminacije žena u različitim sferama života, prilikom popunjavanja mjesta u upravnim odborima najvećih hrvatskih kompanija, žene su i dalje u manjini.

Najnovije istraživanje pokazalo je da uprave vodećih hrvatskih kompanija (rangirane po tržišnoj kapitalizaciji) u svom sastavu i dalje imaju izrazito mali postotak žena. Podzastupljenost u korporativnim upravljačkim strukturama prisutna je i u uspješnim kompanijama u regiji JI Europe, potvrđuje istraživanje poslovne škole COTRUGLI provedeno na reprezentativnom uzorku najvećih javno izlistanih dioničkih kompanija u 8 zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Zaostatak u odnosu na europski prosjek

Analiza sastava uprava 15 najvećih hrvatskih dioničkih kompanija otkriva da prosječan udio žena u sastavu uprava iznosi samo 16,5 posto. Drugim riječima, Hrvatska se u usporedbi s ostalim zemljama uključenima u ovo istraživanje smjestila na samo začelje! Neznatno veći postotak imaju Bugarska (16,95%) i Rumunjska (17,55%), a potom i susjedne Slovenija (18,56%), BiH (19,86%) i Crna Gora (20,77%). Optimizam vraća Srbija s postotkom od 27,25 te Makedonija koja bilježi najbolji rezultat u regiji s 33,98% žena u upravama najvećih makedonskih dioničkih kompanija.Za usporedbu, žene u europskim malim, srednjim i velikim kompanijama zauzimaju 35 posto mjesta u sastavu uprava. Podaci Europskog instituta za ravnopravnost spolova (European Institute for Gender Equality) navode Francusku kao zemlju s najvišim postotkom žena u upravama tamošnjih dioničkih kompanija - čak 45 posto. 

Kvotama do ravnopravnosti

I Europska komisija (EK) prepoznala je problem neravnopravnosti u korporativnom upravljanju u tvrtkama širom Europe. Prema prijedlogu EK-a koji je dobio snažnu podršku predsjednice Ursule Von der Leyen, planira se uvesti minimalni postotak žena na neizvršnim upravljačkim pozicijama, i to u rasponu od 33 do 40 posto, ovisno o veličini i strukturi kompanije. Tvrtke koje prekrše ovo pravilo, snosile bi sankcije koje će odrediti nacionalne vlade zemalja EU. 

Žene na izvršnim pozicijama

COTRUGLIJEVO istraživanje potvrdilo je da je zastupljenost žena na izvršnim pozicijama u Hrvatskoj i regiji JI Europe i dalje niska. Najveći postotak kompanija sa ženama na izvršnim pozicijama pronalazi se u Srbiji (25%), nakon koje slijede Hrvatska i Rumunjska s 15%. U Sloveniji i Crnoj Gori taj postotak iznosi 7, a u BiH, Bugarskoj i Makedoniji 0. 

Na europskoj razini, 19% žena je na izvršnim pozicijama.

Osnaživanje poslovnih žena

Promatrajući navedene rezultate, može se zaključiti da tvrtke širom svijeta i dalje trebaju uložiti velike napore kako bi se poboljšao položaj žena u korporativnoj hijerarhiji ako žele dati prioritet inicijativama za raznolikost, jednakost i inkluziju u svojim organizacijama i na najvišim razinama. Jedino na taj način moguće je postići ravnopravnost rodova u izvršnim odborima.

Osim promicanja ženskog vodstva, ženama je potrebno pružiti potrebnu podršku, prilike i obrazovanje, kako bi samouvjereno vodile u budućnosti. Osiguravajući sredstva za podršku programima dodatnog obrazovanja i usavršavanja žena, tvrtke osnažuju žene na preuzimanje liderskih pozicija. Neke kompanije podršku profesionalnom razvoju ženama omogućuju kroz MBA programe koji ubrzavaju razvoj karijere. Potvrdilo se i kako je broj upisanih žena na MBA programima najveći u posljednjih nekoliko godina

Centralno mjesto za poslovna znanja

Vodeća poslovna škola u regiji, COTRUGLI Business School, prepoznaje važnost zastupljenosti žena na svim organizacijskim nivoima i njihovog doprinosa u ostvarenju kompanijskih ciljeva. Predana je misiji da u svojim MBA programima poveća broj polaznica kako bi se osigurala zastupljenost poslovnih perspektiva žena, omogućio im se lakši prelazak na najviše upravljačke pozicije te se promovirala i podržala ženska poslovna zajednica.

Više o MBA programu koji je vremenski prilagođen obavezama menadžerica i ambicioznih poslovnih žena, zainteresirani mogu saznati na Ask me Anything webinaru koji će se održati 24. ožujka 2022. s početkom u 15.00 sati. Dr. Chris Dalton, predavač na COTRUGLIJU i neki od alumnija podijelit će svoje iskustvo o utjecaju MBA programa na profesionalni razvoj i odgovoriti na sva vaša pitanja. Prijavite se!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram