Zatvori
PoslovniPuls
14/01/2022

Policija upozorila: Hrvati sve češće na meti "investicijskih prijevara"

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava građana koji su oštećeni tzv. investicijskim prijevarama. Radi se o situacijama u kojima građani na internetu pronalaze oglase, u kojima se kriminalne skupine iz inozemstva predstavljaju kao legitimna trgovačka društva, a koja im lažno prikazujući da će njihov novac investirati u kriptovalute te građanima obećavaju brz porast vrijednosti kriptovaluta i višestruku zaradu.

"U stvarnosti, kriminalci se često putem legitimnih aplikacija za udaljeni pristup računalima, poput aplikacije AnyDesk, spajaju na računalo oštećenika uz njegov pristanak i prebacuju novac s njihovih računa putem internetskog bankarstva na račune otvorene na internetskim mjenjačnicama kriptovaluta, zatim konvertiraju novac u kriptovalute, najčešće bitcoine, te ih dalje prenose na račune pod njihovim nadzorom i tako oštećenici ostaju bez novca, često i bez više desetaka tisuća eura", poručuju iz MUP-a, uz nekoliko savjeta građanima.

"Uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva, odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja, budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, čuvajte se budućih prijevara - ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima i obratite se policiji ukoliko smatrate da ste oštećeni kaznenim djelom", poručuju iz policije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram