Zatvori
PoslovniPuls
12/01/2022

Nakon medijskih pisanja - Hanfa pokreće nadzor nad HNB-om

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija, navodi se u objavi.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlasti za pokretanje nadzora, poručuju iz Hanfa-e.

Foto: Wikimedia Commons

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram