Zatvori
PoslovniPuls
07/01/2022

Platforma e-Građani obogaćena za 100-tu uslugu

Na Portalu e-Građani od danas je dostupna 100-ta usluga namijenjena građanima i poduzetnicima „Jedinstvena informacijska točka – Sustav katastra infrastrukture“.

Portal e-Građani projekt je Vlade Republike Hrvatske koji na jednom mjestu pruža informacije i elektroničke usluge građanima i poduzetnicima te omogućuje brzu i jednostavnu komunikaciju s javnom upravom. Tako građani i poduzetnici mogu u svoje ime, u ime svoje djece ili osoba za koje su skrbnici kao i u ime svog poslovnog subjekta pristupati javnim elektroničkim uslugama koje pružaju tijela javnog sektora. Osnovni cilj javnih elektroničkih usluga je građanima i poduzetnicima uštedjeti vrijeme, pružiti komunikaciju s bilo kojeg mjesta te brzo i efikasno rješavanje zahtjeva upućenih prema tijelima javnog sektora, bez odlaska u neku od institucija koristeći digitalne tehnologije.

Redizajnom portala e-Građani, koji je 2021. godine, u fokus su stavljene potrebe i način na koji građani koriste svoj digitalni identitet. Uveden je novi element – navigacijska traka, koja omogućava funkcionalnosti jedinstvene prijave i odjave, prilagodbe pristupačnosti (kontrast, disleksija), te dohvaćanje podataka o korisniku putem OIB-a bez obzira radi li se o fizičkoj osobi ili poslovnom korisniku. Redizajnirani sustav e-Građani omogućio je novu funkcionalnost putem koje roditelj može pristupati usluzi za svoje dijete, a ovlaštena osoba za tvrtku.

Usluge na portalu e-Građani danas koristi više od 1.57 milijuna građana čiji se broj u protekloj godini povećao za gotovo 25%.

Od ukupno 100 usluga koliko ih je od danas dostupno na portalu e-Građani najčešće korištene su usluge EU digitalna COVID potvrda, e-Matične knjige, e-Usluge MUP-a, e-Porezna, e-Dnevnik za roditelje i Portal zdravlja. Usluge su korištene gotovo 81 milijun puta, a samo u 2021. godini više od 33.5 milijuna puta.

Novom, 100-tom uslugom, čiji je pružatelj Državna geodetska uprava omogućeno je predavanje geodetskog elaborata infrastrukture u nadležni katastarski ured na pregled i potvrđivanje elektroničkim putem te pretraživanje, zaprimanje i distribucija obavijesti o tekućim ili planiranim građevinskim radovima i eksport obavijesti vlasnicima/upraviteljima infrastrukture za objavu na njihovim web stranicama. Sustav katastra infrastrukture uključuje prikaz podataka jedinstvene baze o infrastrukturi i obavijestima o tekućim ili planiranim građevinskim radovima na infrastrukturi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram