Zatvori
PoslovniPuls
15/12/2021

Toyota ulaže 35 milijardi dolara u stvaranje linije potpuno električnih automobila

Toyota, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, planira do 2030. godine uložiti 4 trilijuna jena (35 milijardi dolara) u stvaranje linije električnih vozila koja će se sastojati od 30 različitih električnih modela, objavljeno je.

Cilj je povećati globalnu prodaju električnih vozila na baterije za 3,5 milijuna jedinica godišnje do kraja desetljeća, najavio je Toyotin izvršni direktor Akio Toyoda.

Većina Toyotine trenutne prodaje električnih vozila odnosi se na hibridne električne automobile koji se pokreću kombinacijom motora na unutarnje izgaranje i električnih motora na baterije. Potpuno električna vozila čine samo djelić Toyotine današnje prodaje.

Ovaj japanski proizvođač automobila povećat će i nova ulaganja u baterijske tehnologije s 4,4 milijarde dolara na 16 mlrd. dolara.

Toyota također planira uložiti još 4 bilijuna jena u druge vrste električnih vozila, uključujući hibridne automobile, plug-in hibride i električna vozila na gorive ćelije, koja koriste vodik kao izvor energije.

"U ovo neizvjesno vrijeme važno je fleksibilno mijenjati vrste i količine proizvedenih proizvoda, pritom vodeći računa o tržišnim trendovima", rekao je Toyoda tijekom brifinga o strategijama proizvođača automobila na baterije električnih vozila.

“Vjerujemo kako je brza prilagodba promjenama u budućnosti važnija od pokušaja predviđanja budućnosti, koja nije ništa drugo nego neizvjesna. Želimo zadržati opcije dostupne našim kupcima dok se ne sazna pravi put”, dodao je.

Kada je u pitanju brend luksuznih vozila Lexus, Toyota za njega planira potpuni prelazak na električna vozila i to do 2030. godine u Europi, Sjevernoj Americi i Kini, a u ostatku svijeta do 2035.

Unatoč tome što je jedan od pionira hibridnih modela, Toyota je bila relativno spora u svojoj strategiji elektrifikacije u usporedbi s drugim globalnim proizvođačima poput GM-a i Forda.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram