Zatvori
PoslovniPuls
05/12/2021

Pandemija zaposlenim ženama donijela dodatne obveze i nezadovoljstvo

Prema Deloitteovom izvješću „Žene na radnom mjestu: globalna perspektiva”, povećanje opsega rada i kućanskih obveza tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrok su snažnog nezadovoljstva brojnih zaposlenih žena. Prema podacima iz izvješća, veći broj odgovornosti ima razoran učinak na zaposlene žene: 51 % ispitanica trenutačno nije optimistično kad je riječ o budućnosti njihove karijere. Osim toga, ispitanice su navele kako je njihovo mentalno zdravlje palo za 35 %, a njihova motivacija na radnom mjestu za 29 % u usporedbi s razdobljem prije početka pandemije.

Ispitivanje koje je obuhvatilo stajališta 5.000 žena otkrilo je okrutno stanje stvari za zaposlene žene: rodna ravnopravnost otišla je korak unazad u razdoblju pandemije, zaustavivši godine polaganog, no stalnog napretka. Veći broj odgovornosti na radnom mjestu i kod kuće tijekom pandemije, u kombinaciji s neuključivom kulturom na radnom mjestu dovode do smanjenog zadovoljstva na radnom mjestu i odanosti poslodavcu kad su u pitanju žene.

„Pandemija je prouzročila niz nepogoda za brojne žene koje se suočavaju s povećanim opsegom posla na radnom mjestu i većim odgovornostima kod kuće, kao i sve nejasnijim granicama između tih dviju uloga, te stalnu izloženost neuključivim ponašanjima na radnom mjestu”, izjavila je Helena Schmidt, partnerica u Deloitteovom odjelu poreznog savjetovanja i regionalna voditeljica SheXO inicijative za CE South regiju. „Premda je nepovoljan učinak na dobrobit, motivaciju i angažman žena očigledan, naše istraživanje isto tako pokazuje da se neki poslodavci znaju nositi s novonastalom situacijom: žene koje rade u takvim organizacijama su aktivnije, produktivnije i zadovoljnije svojim karijerama. Kako nastaju radna mjesta budućnosti, imamo izvanrednu priliku ostvariti pravu rodnu ravnopravnost i uključivost te ne odbaciti godine napretka.”

Otkako je pandemija počela, 77 % ispitanica izjavilo je kako se njihov opseg posla povećao, što je ujedno i promjena koju su ispitanice najčešće izdvajale kao posljedicu pandemije. Osim toga, žene preuzimaju više zadataka kad je riječ o vođenju kućanstva i brizi za druge: 59 % njih izjavilo je kako troše više vremena na kućanske poslove; 35 % troši više vremena na brigu o djeci; a 24 % ispitanica navelo je kako provode više vremena brinući se za članove obitelji koji nisu djeca.

Slijedom toga, prema rezultatima ispitivanja, dobrobit žena u znatnom je padu od početka pandemije: samo jedna trećina žena navodi kako je njihovo mentalno stanje „dobro“ ili „iznimno dobro“, u usporedbi sa 68 % njih prije početka pandemije. S obzirom na pad njihova mentalnog zdravlja, žene diljem svijeta brinu se za utjecaj mentalnog zdravlja na njihove karijere. Dvadeset devet posto žena koje su izjavile kako njihova karijera ne napreduje onoliko brzo koliko bi to željele navode kako je upravo loše mentalno zdravlje čimbenik koji tomu najviše pridonosi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram