Zatvori
PoslovniPuls
25/10/2021

Agilnost i decentralizacija organizacija u fokusu COMELEON konferencije

U kongresnom hotelu Well u Tuhelju, 21. i 22. listopada 2021. održan je COMELEON, prva hrvatska konferencija na temu organizacijske kulture.

Konferenciji su se pridružili međunarodni i domaći stručnjaci kako bi, kroz dva dana predavanja, panela i radionica, otvorili iskrenu diskusiju o kompleksnosti, agilnosti i organizacijama budućnosti. Na COMELEONu je uvodnu riječ dala Dijana Vetturelli, suosnivačica hrvatske EdTech kompanije disqourse, nakon čega je uslijedilo predavanje Nielsa Pflaeginga. Inače poznat pod nadimkom menadžment egzorcist, Pflaeging je toksičnost «comand and control» načina upravljanja u organizacijama usporedio s heroinom, što je zaokupilo pažnju svih prisutnih.

Današnjem dinamičnom i zahtjevnom tržištu potrebni su drugačiji organizacijski okviri. Pflaeging je, tako predstavio novi dizajn organizacija koji je prikladan za čovjeka i kompleksna tržišta. Umjesto tradicionalne piramidalne organizacije, koje se temelje na hijerarhiji i funkcionalnoj podjeli, Niels budućnost vidi u decentraliziranoj mrežnoj organizaciji koja se zasniva na čelijama. „Možemo misliti da nam je potrebno upravljanje s vrha, upravljanje koje se bazira na nadmoći i utiranju straha, ili možemo vjerovati u ljude da su uistinu sposobni, inteligentni, educirani i da žele pridonjeti uspjehu organizacije. Pa zašto ne kreirati decentralizirane organizacije u kojima smo slobodni biti sve to“, dodao je Niels.

Još jedno predavanje koje je predstavilo novi koncept, ali ovaj put ne organizacije već načina rada, bilo je ono Agnes Legrad, osnivačice pametnog načina rada iz Južne Koreje. U svom je predavanju, Agnes otkrila tajne implementacije «smart work-a» i pametnih ureda ujedno naglašavajući razlike između zapadne i južne kulture rada.

Drugi dan konferencije odvio se u nešto intimnijem okruženju prikladnom za radionice koje su uslijedile.

Različita mišljenja, brojna pitanja i zainteresiranost svih prisutnih obilježila su prvu radionicu koju je vodio Niels Pfleging na temu brze transformacije organizacija.

U popodnevnim satima je Viktor Vetturelli, suinicijator konferencije, nakon kratkog predavanja o važnosti samoorganizirajućih timova i grupnog učenja, premijerno predstavio «live» inačicu disqourse aplikacije koju su sudionici imali priliku i isprobati.

Ovogodišnji COMELEON obilježila su i predavanja i panel diskusije na teme «greenwashing-a» održivosti i organizacijske kulture koje su održali Silke Hermann, suosnivačica EDTech kompanije disoqurse; Gabriele Wahls Cesarec, partnerica odvjetničkog društva BMWC; Thorsten Porath, vlasnik i CEO logističke tvrtke; Nataša Kapetanović, predsjednica uprave Grawe Hrvatska; Mario Silić, osnivač SSMB MBA škole u Hrvatskoj i Daniel Ackerman, suosnivač i CEO agencije Degordian.

Također, Peter Proell, ekspert poslovne agilnosti, i Ulrike Melzer, stručnjakinja za učenje i razvoj, svoje su radionice održali online za one sudionike koji su cjelokupan program pratili putem Zoom aplikacije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram