Startupi poput Bolt-a, Wise-a, UiPath-a, GitLab-a, neki su od glavnih aktera najuspješnijih europskih poslovnih priča, a svima je zajedničko da su osnovani u nekim od država regije Srednje i Istočne Europe (CEE).

Prema istraživanju Dealroom-a i poznatog venture capital fonda Atomico, startupi iz te regije imaju ukupnu vrijednost od nevjerojatnih 186 milijardi eura. Regija Srednje i Istočne Europe tako je dom za 34 startupa s procijenjenom vrijednosti od najmanje milijardu dolara.

Kada su u pitanju veličine ulaganja – samo ove godine CEE startup kompanije privukle su ulaganja teška 4 milijarde eura, a do kraja ove godine, Atomico očekuje kako će ukupna ulaganja premašiti 5,4 milijarde eura.

A ako se pitate kako Hrvatska stoji na ovom popisu – odgovor je – sjajno!

Na krilima ulaganja u Infobip, Rimac Automobile, Photomath i druge domaće startup kompanije, Hrvatska se probila na čak 4. mjesto u regiji CEE po veličini venture capital ulaganja po ukupnom broja stanovnika s per capita ulaganjima od 133 eura. Na prvom mjestu popisa nalazi se Estonija, koja drži isto mjesto i u ukupnim europskim okvirima.

“Nakon nedavnih uspješnih priča, poput UiPath-a, međunarodna pozornost ponovno je na Srednjoj i Istočnoj Europi, a u kombinaciji sa startup ekosustavom koji ima sve veću samodostatnost, budućnost izgleda sjajno za startupe koji potiču iz ove europske regije”, zaključak je istraživanja Dealroom-a i Atomico-a.