Da nam je netko prije par godina rekao kako će model američkog proizvođača električnih automobila nadmašiti prodaju komparativnih automobila iz BMW-a, Audija i Mercedesa – bilo bi nam teško provjerovati, ali svjedoci smo tektonskih promjena na globalnom tržištu automobila koje polako, ali sigurno, prelazi na 100 posto električne motore.

Tesla je naime u Njemačkoj tijekom rujna prodala više primjeraka popularnog Modela 3 nego što su BMW, Audi i Mercedes prodali svojih modela iz serije 3, A4 i C klase – zajedno! Model 3 prodao se u 6800 primjeraka, dok su prethodno navedene perjanice “srednje klase” njemačke autoindustrije ukupno zbrojile 6100 prodanih primjeraka.

Ipak Cleantechnica upozorava kako je Teslina dominacija na početku jeseni dobrim dijelom uzrokovana i načinom kako kalifornijska kompanija dostavlja svoje automobile, ali trend je jasan i veliki njemački proizvođači imaju ozbiljan razlog za brigu.

Odjekuju i nedavne riječi prvog čovjeka Volkswagena, Herberta Diessa, koji je izjavio kako njemački proizvođači moraju pod hitno modernizirati svoje proizvodne pogodne kako bi mogli konkurirati Tesli i kineskim proizvođačima automobila, koji svoje automobile proizvode brže i jeftinije.

Bez obzira na konkurenciju iz sunčane Kalifornije – Volkswagen je još uvijek najpopularniji proizvođač električnih automobila u Njemačkoj, a njegovi modeli e-Up i ID.3 i dalje se prodaju bolje od Teslinog Modela 3, ali američki proizvođač nezaustavljivo napreduje i ne bi iznenadilo da već do kraja ove godine zasjedne na prvo mjesto.