Zatvori
dizajnerski komad
PoslovniPuls
11/09/2020

9 kreacija 21. stoljeća koje će oblikovati sljedećih 100 godina

Koji je najznamenitiji dizajnerski komad 21. stoljeća? Ovisi koga pitate. Robbreport je proveo anketu među nekima od najutjecajnijih kreativnih mislilaca i dizajnera što će, po njihovom mišljenju, izdržati test vremena i pronašao intrigantno različite odgovore - od Instagrama do Teslinog modela 3.

Bosco Verticale

Samo ime „okomita šuma“ na talijanskom jeziku govori sve. Model za održivost i biološku raznolikost, projekt Stefana Boerija iz 2014. sadrži 800 stabala, 15 000 biljaka i 4 500 grmova koji rastu na terasama dvaju stambenih tornja u središtu Milana. Drugim riječima, to je 215.000 četvornih metara šume – i lisnati, zeleni dokaz sposobnosti prirode da koegzistira sa živahnom metropolom.

Tesla Model 3

Dizajnirao ga je Franzvon Holzhausen, a mnogima je postao izbor za njihov električni automobil, što je u velikoj mjeri zasluga izvrsnog upravljanja i raspona baterija koje je imao prilikom lansiranja. Njegova nadogradnja iz 2019. integrirala je Teslin autopilot kao standardnu značajku i time je postao najprodavaniji plug-in električni automobil u SAD-u.

Nacionalni muzej Afričko-američke povijesti i kulture

O muzeju posvećenom životu i kulturi Afroamerikanaca govorilo se desetljećima, ali tek je 2016. otvorio  svoja vrata. Radeći na gradilištu usred National Mall-a, arhitekt David Adjaye dizajnirao je zgradu da se istakne među mramornim spomenicima: njezina impozantna vanjska strana izrađena je od aluminijske rešetke u brončanoj boji i arhitektonskih elemenata poput prednjeg trijema koji klima glavom afričkoj dijaspori.

Dron

Izvorno razvijen za vojne svrhe u 19. stoljeću, moderna bespilotna letjelica od tada je postala glavni oslonac suvremenog ratovanja i od tada je odobrena za komercijalnu upotrebu. Prva licenca dodijeljena je 2006. Sada ima aplikacije za sve, od snimanja filmova i fotografija do kućne sigurnosti i dostave paketa.

Instagram

2010. godine Instagram je bio startup četvero ljudi. Sada ova platforma za razmjenu fotografija u prosjeku dnevno ima 500 milijuna korisnika i može se pohvaliti jednom od najangažiranijih zajednica bilo koje društvene mreže.

Sony Wena pametan sat

Narukvica koja bilo koji sat čini Apple Watchom, Wena Wrist Pro „pametna“ je narukvica od nehrđajućeg čelika koja se, prema proizvođaču Sonyju, pričvršćuje na 90 posto glava satova. Pametni element diskretno je smješten u kopču i može primati obavijesti o tekstualnim porukama, pratiti aktivnost vježbanja i vršiti bežična plaćanja.

 Nacionalni memorijal za mir i pravdu

Spomenik posvećen Afroamerikancima koji su bili žrtve rasnog terora, bilo ropstvom, linčem, segregacijom ili policijskom brutalnošću, zamislio je odvjetnik za ljudska prava Bryan Stevenson, a dizajnirala ga je MASS Design Group. Završen je tek prošle godine u Montgomeryju u Alabami. Na središnjem dijelu nalazi se 800 hrđajućih čeličnih stupova, a svaki od njih predstavlja američki okrug u kojem se odvijao linč.

The Oculus

Struktura, koja nalikuje blistavom kavezu s bijelim rebrima, u kojoj je smješteno prometno središte Svjetskog trgovačkog centra i trgovački centar Westfield. Dizajnirao ga je arhitekt španjolskog porijekla Santiago Calatrava i dovršio 2016. godine, a izgradnja je koštala nevjerojatnih 3,9 milijardi dolara. Njegovi skulpturalni stupovi precizno su poredani kako bi propustili svjetlost u prostor, a svake godine 11. rujna, ako vremenske prilike dopuštaju, otvara se krovni prozor u 10:28 sati - točan trenutak kada se srušio Sjeverni toranj 2001. godine.

Heydar Aliyev centar

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991., Azerbejdžan je našao novu zemlju - s oštrom, brutalnom arhitekturom starog režima. Nastojeći dati naciji suvremeniji izgled, upravna tijela imenovala su arhitekticu Zahu Hadid za dizajn novog kulturnog središta u srcu Bakua, glavnog grada. Završena 2012. godine, zaobljena zgrada odaje počast fluidnim oblicima koji se nalaze u tradicionalnoj azerbejdžanskoj arhitekturi, s jednako uvijenim interijerima na kojima se nalaze izložbe koje slave i povijest države i njezinu budućnost.

 

 Izvor: Robbreport
Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram