Zatvori

Marketing za privatne ljekarne

Cilj je svakog poslovanja, pa tako i privatnih ljekarni, povećanje prihoda. Pritom su oglašavanje i marketing od velike pomoći. Pri izradi strategije za ljekarne i farmaceutske proizvode potrebno je provjeriti Pravilnik o načinu oglašavanju rada ljekarnika privatne prakse kojeg možete pronaći na poveznici Pravilnik o načinu oglašavanja rada ljekarnika

Broj ljekarni je ograničene brojem stanovnika i nije moguće tako lako otvoriti novu ljekarnu pa je najčešća praksa preuzimanje od prijašnjih vlasnika. Na 5000 stanovnika optimalna je jedna ljekarna te važna je određena udaljenost od drugih.

Sljedeće strategije oglašavanja i marketinga pomoći će vam s povećanjem prodaje:

Izrada web stranice za ljekarne

Potrebno je izraditi web stranicu koja će biti jedan od kanala komunikacije s postojećim i potencijalnim klijentima. Na stranicu je potrebno postaviti lokaciju ljekarne, telefonski broj, ljekarnički tim i kratak opis. Preporučljivo je uključiti i kategoriju savjetovanja kako bi korisnici pronašli korisne savjete i kako biste poboljšali komunikaciju s klijentima. Osim savjetovanja, moguće je uključiti i dio o trenutačnim popustima na određene proizvode.

marketing za ljekarne

SEO optimizacija za ljekarne

Ako želite da vas korisnici pronađu putem Google pretraživanja morat ćete se koristiti SEO optimizacijom da bi se vaša ljekarna za određena pretraživanja mogla prikazati na prvoj stranici s rezultatima. Primjerice, ako se ljekarna nalazi u Rovinju potrebno je optimizirati stranicu za ključne riječi „ljekarna Rovinj“.

Local SEO za ljekarne

Mnogi pretražuju ljekarne u blizini pa je potrebno optimizirati Google My Business i ostale lokalne servise kako biste se prikazivali među prva tri rezultata koji dobivaju najviše prometa.

marketing za ljekarne

Društvene mreže za ljekarne

Društvene su mreže odličan način komunikacije s korisnicima jer je komunikacija dvosmjerna i moguće je odgovoriti u realnom vremenu. Na društvenim mrežama potrebno je pravilno prenositi poruku korisnicima i obavijestiti ih o novostima u ljekarni ili na web stranici te naravno podijeliti članke savjetovanja.

Google Ads za ljekarne

Iako Google Ads ima restrikcije s oglašavanjem ljekarni i njihovih proizvoda i vaše će oglase morati odobriti Google Ad tim, vrlo jednostavno možete iskoristiti Google Ads kako bi vas novi klijenti pronašli. Kao najbolji način napomenuo bih izradu Google Ads ekstenzije lokacije pa tako prilikom pretraživanja ljekarne vaš će se oglas prikazati na prvom mjestu (ako je kampanja dobro optimizirana) i korisnik će jednostavno moći kliknuti na lokaciju koja će se zatim otvoriti na Google mapama na njegovom telefonu. Osim ekstenzije lokacije možete koristiti i ekstenziju poziva koja će vam pomoći dobiti što više poziva na telefon ljekarne.

Izrada dizajniranih letaka za ljekarne

Prateći pravila dizajna, moguće je izraditi vrlo atraktivne vizuale za flyere odnosno letke ljekarne. Nakon izrade letaka potrebno ih je distribuirati na različitim lokacijama pa ako se vaša ljekarna nalazi u blizini turističkog kampa ili hotela, možete ostaviti letke na recepciji. Dodatne su ideje za poziciju letaka čekaonice u ambulantama, domovi za starije i nemoćne i ostala poslovanja povezana sa zdravstvom.

Ponudite besplatno savjetovanje

Besplatno savjetovanje oko zdravstvenih problema može vam pomoći povećati prodaju jer će veći broj osoba doći na savjetovanje, a zasigurno će poneki i kupiti vaše proizvode. Jedno je od najvažnijih pravila da savjetovanje bude diskretno i strogo povjerljivo prema pravilima ljekarničke prakse.

marketing za ljekarne

Educirajte osoblje za prodaju

Najbolja je investicija u životu edukacija pa to savjetujem i za vaše zaposlenike. Magistri i tehničari u ljekarnama jesu educirani i poznaju materiju, ali gotovo nikada nisu imali susret s prodajnim edukacijama, a po cijele dane prodaju. Da biste povećali prodaju educirajte zaposlene i vjerujte, ova će se investicija brzo isplatiti.

Izradite prometne znakove

Prometni znakovi omogućit će mnogima da lakše dođu do vas, a samim time povećat ćete zadovoljstvo klijenata koji su vas brzo i jednostavno pronašli.

Popusti za umirovljenike

Primjerice, svake srijede u tjednu možete nuditi 10 % popusta umirovljenicima, tako će prodaja lijekova porasti srijedom, a vi ćete povećati prihode.

Izrada strategije za ljekarne oduzet će vam dosta vremena pa preporučujem da prepustite taj dio profesionalcima kako bismo vam pomogli ostvariti ciljeve i poboljšati komunikaciju s klijentima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram