Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2019

Jesu li promotivni materijali efikasna vrsta marketinga?

Promotivni proizvodi tradicionalni su oblik marketinga: pronađite koristan proizvod, ispišite logotip na njemu i distribuirajte ga osobama za koje želite da zapamte vaš brand. Ako vaši klijenti ugledaju vašu marku na olovku, majici ili bljeskalici, možda će ih više htjeti kupiti u budućnosti.

No, u današnjem razdoblju digitalnog marketinga, jesu li promotivni proizvodi i dalje korisna taktika za startup? Utjecaj dobro izvršene strategije za optimizaciju tražilica daleko nadilazi bilo koji kratkoročni promotivni logotip poticaj.

 

Mogućnosti

Promotivni proizvodi mogu se koristiti u različitim kontekstima i aplikacijama. Jedna od najčešćih upotreba jest podizanje svijesti o brandu za vašu B2C tvrtku jest masovnom distribucijom promotivnih stavki kako bi se osiguralo da se vaš brand uoči i upamti više od očekivanog postotka vaše ciljane demografske publike.

Također, možete koristiti promotivne proizvode u B2B kontekstu, primjerice pomoću korporativnih poklona, kao način poticanja pamćenja branda. Mogu se koristiti besplatni pokloni kao znak zahvalnosti ili za brand aranžmane itd.

U svakom slučaju, statistika ukazuje da su promotivni proizvodi i dalje korisni, unatoč kreiranju konkretnijih strategija digitalnog marketinga. Prema istraživanju ASI Ad Impressions 2016., 85 posto ispitanih osoba zapamtilo je ime tvrtke koja im je dala promotivnu stavku. Povrh toga, potrošači su utvrdili da su 2,5 puta vjerojatniji dojam tvrtke koja im je poklonila promotivni proizvod, u usporedbi s tvrtkom koja im je pokazala oglas.

 

Primjeri kako su startupovi kreirali promotivne proizvode

Statistike sugeriraju da ove stavke mogu biti učinkovite, ali još uvjerljiviji su stvarni primjeri koji su našli uspjeh koristeći ovu taktiku:

  • New Relic. Još 2012. godine, New Relic imao je želju da više korisnika iskoristi besplatnu probnu verziju njihove platforme, a što je zahtijevalo od korisnika da preuzmu kod na poslužitelju i iskoriste ga te resetiraju. Kao način zahvalnosti, New Relic, poklanjao je majice svakom korisniku koji je to učinio – ukupno više od 75.000. Majice su bile više nego samo isprintani logotip na običnoj majici, one su naime, nudeći više od dizajna privlačile ciljanu demografsku skupinu tvrtke.
  • IFTTT. Usluga IFTTT (kratica za "If This, Then That") stekla je značajan zamah tijekom proteklih nekoliko godina, ali u prvim danima oni koji su čuli akronim su imali poteškoća u shvačanju. U Silicijskoj dolini, startupovi su se hranili "lutalicama", nudeći brandirane proizvode kako bi generirali interes, a u nekim slučajevimačak su se hvalili i resursima tvrtke. IFTTT je svejedno taj trend ponudio uobičajenim argyle čarapama, koje je IFTTT obojao u plavu i crvenu te ljubičastu boju.
  • Twitter. U prvotnoj fazi, u vrijeme njegova objavljivanja, Twitter je koristio promotivne predmete poklonivši ih svojim zaposlenicima kao poklon dobrodošlice. U toj tzv. ''vrećastoj torbici'', nalazile su se boce vina, majice, torbice za prijenosna računala i bilježnice za pisanje. S obzirom na to da je platforma kasnije postala jedan od glavnih kanala za online oglašavanje, ovaj primjer sadrži i određenu dozu ironije.

Ključ uspjeha

Prava snaga promotivnih artikala dolazi od njihove dugoročnosti, što je rezultat korisnosti proizvoda i trajnosti. Ako je proizvod koristan, malo je vjerojatno da će ga se baciti ili sakriti u ladicu. Ako je proizvod k tome i kvalitetno i dobro izrađen, on također ima potencijal trajanja godinama.

Dakle dolazimo do pitanja trebate li koristiti promotivne proizvode za predstavljanje vašeg proizvoda na tržištu? To također ovisi o prirodi ciljane demografske skupine kao i koliko ste spremni financijski uložiti u isti. Ali, jasno je da je moć promotivnih proizvoda neusporediva, ako ne i superiornija spram digitalnog oglašavanja, sve dok se ta moć pravilno i učinkovito koristi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram