Zatvori
Ivana Šulc
04/06/2019

Pogreške u marketingu koje će vas koštati poslovnog uspjeha

Vjerojatno nema osobe koja se bavi biznisom, a da ne očekuje velike rezultate. Svi bi željeli ostvariti profit, vratiti uloženo, realizirati zamišljeno i isplanirano, imati nevjerojatnu bazu online obožavatelja koji vjerno prate njihov brend i biznis na internetu i svim društvenim mrežama. Bilo bi lijepo ostvariti sve to, po mogućnosti sa što manje ulaganja ili čak potpuno besplatno.

Ne bi li bilo odlično dobiti lajkove, komentare i pratitelje na Instagramu i Facebooku bez plaćenog oglašavanja? Posjete internetskoj stranici bez Google Ads? Reakcije na kreirani sadržaj koji stvarno i rezultira prodajom, a sve besplatno i bez ulaganja?

Da, bilo bi divno ali je obično i nemoguće, barem u mjeri koju mnogi očekuju. Marketing je disciplina, vještina, znanost i umjetnost i malo je toga prepušteno sreći i slučaju što znaju svi oni koji su se u jednom trenutku oslonili na sreću i slučaj.

Marketing je disciplina u kojoj se najbolje uči iz grešaka, a ovo su najčešće greške koje  vas mogu koštati uspjeha u poslu.

Sam svoj majstor

Jedna od najvećih i najčešćih zabluda kada je riječ o marketingu je popularno mišljenje da možemo sve sami. Sami ćemo se baviti marketingom, uz sve ostale obaveze i poslove vođenja vlastitog biznisa, a potrudit ćemo se i da taj marketing bude besplatan ili da potrošimo što manje.

To se obično pokaže kao pogrešna odluka jer ne može svatko sve sam, koliko god sposoban pojedinac bio, pa previše multitaskinga dovodi do upitnih rezultata čak i ako je riječ o osobi koja se dobro razumije u marketing.

Puno toga možemo napraviti sami ali ne možemo sve, a još manje na kvalitetan način. Nitko ne može funkcionirati sam, bez tuđe pomoći i očekivati vrhunske rezultate. Nitko tko želi poslovati uspješno ne može se i ne smije se izolirati od ostatka svijeta i očekivati da će opstati.

Fokusiranje isključivo na digitalni marketing

Kako u digitalno doba nije dobra ideja fokusirati se samo na tradicionalni marketing, tako nije pametno baviti se ni isključivo digitalnim, a potpuno zanemariti tradicionalno. Najbolji rezultati postižu se kombinacijom online i offline marketinga.

Internet je moćan ali povremeno je potrebno povezati se sa svijetom uživo, raditi na networkingu koji se ne obavlja isključivo preko maila, posjetiti konferencije, seminare i predavanja i povezivati se s ljudima iz vlastite i drugih industrija.

Koliko god internet bio važan i koliko god ga preferirali milenijci, a još više generacija Z, toliko još uvijek nema ništa bolje od povezivanja s ljudima u svijetu izvan kompjuterskih monitora.

Ignoriranje internetske stranice

Od loše web stranice gori je jedino nedostatak web stranice što je metoda kojoj često pribjegnu mali biznisi koji nemaju potrebna sredstva, žele uštedjeti, misle da je na internetu sve skupo pa se boje i pitati koliko košta ili pogrešno zaključuju da nemaju zanimljiv posao kojemu je potrebna web stranica.

Web stranica potrebna je svima, neovisno o tome kojom industrijom se bave i koliko su dugo u tom poslu. Kvalitetna i redovito ažurirana stranica na internetu osobna je iskaznica biznisa, njen online portfolio, način povezivanja s mlađim generacijama koje su cijeli dan spojene na internet i mogućnost za dolazak do dodatnih klijenata, poslovnih partnera i poslovnih mogućnosti što će, prije ili poslije, dovesti do poboljšanja i rasta biznisa i profita.

Nepromišljeno objavljivanje

Koliko puta ste pronašli nešto smiješno na internetu da bi se ustanovilo da je to smiješno samo vama, a ne i onima kojima ste to pokazali? Koliko ste puta napisali ili kreirali određeni sadržaj na koji se publika potpuno oglušila i ignorirala ga iako ste mislili da će postići viralni uspjeh?

Puno je malih (i velikih) poduzetnika na internetu koji na službenim društvenim mrežama objavljuju privatne objave ili su potpuno centrirani oko svog biznisa i ne mogu se pomaknuti iz tih zadanih okvira.

Koliko god je dobro i poželjno upoznati publiku s onim što radimo i prikazati im se u ljudskom obliku, toliko je loša ideja objavljivati nepromišljeno, bez istraživanja i bez znanja o tome što publika voli i što je zanima te na što će najbolje reagirati.

Poznavanje publike i potreba tržišta pola je puta do uspjeha u content marketingu. Do sadržaja se teško dolazi i njegovo kreiranje oduzima puno vremena, nemojte dopustiti da sadržaj propada samo zato što ga nitko ne želi konzumirati jer ne znate tko vam je ciljana publika i što je zanima.

Sramežljivo objavljivanje

Krajnost nepromišljenom objavljivanju je sramežljivo objavljivanje, a prakticiraju ga oni biznisi i poduzetnici koji misle da nikome nisu zanimljivi, koji se ne žele hvaliti, misle da nemaju što reći ili da njihova publika i ciljano tržište nisu na internetu i društvenim mrežama.

Činjenica je da je marketing, željeli to priznati glasno ili ne, pomalo hvalisava industrija koja počiva na ideji “Mi smo najbolji, naš proizvod je najbolji”. Na internetu se svi hvale, a na društvenim mrežama još i više. Svi su najbolji i svi imaju ono što drugima treba.

I dok je poželjno pronaći zdravu mjeru u hvalisanju i ne pretjerati, ne iskoristiti moć digitalnog marketinga u digitalno doba i zaboraviti se pohvaliti loša je ideja.

Ignoriranje publike

Jedan od većih problema digitalnog marketinga je ignoriranje publike i loša (ili nepostojeća) korisnička podrška. Imate li web stranicu, službeni mail i društvene mreže s ciljem da bolje poslujete, nemojte očekivati da će svi pohrliti na vaše profile samo zato što postojite i počeli ste objavljivati sadržaj za koji vjerujete da je svima zanimljiv.

Isto tako, loša je ideja očekivati da će ciljana publika i pratitelji dobro reagirati na ignoriranje poruka i komentara upućenih biznisu. Online svijet postao je mjesto na kojem se dobivaju informacije te se sklapaju poslovi i dogovori. Ljudi žele brze odgovore na postavljena pitanja i reakciju na komentare upućene biznisu. Što više ignorirate tu činjenicu i odbijate se prilagoditi, manje su šanse da će vaš posao opstati u budućnosti.

Poslovni svijet je konkurentan i nemilosrdan. Biznis se mora prilagoditi publici i klijentima te njihovim željama jer, ne učine li to oni, puno je onih koji će to učiniti bez pogovora i doći na vrh.

Nikada ništa nije jednostavno kao što se čini na prvi pogled pa tako ni marketing. Dobre vijesti su da postoje dokazani načini postizanja marketinških rezultata, a da bi se do njih došlo potrebno je, za početak izbjegavati ove greške ili barem naučiti iz njih te ih više ne ponavljati.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram