Zatvori
Ivana Šulc
24/04/2019

10 razloga zašto su putovanja korisna za osobni i poslovni razvoj

Putovanja su uvijek odlična prilika za opuštanje i isključivanje iz svakodnevice koja povremeno, nećemo se zavaravati, postane zamorna i naporna. Koliko god voljeli ono što radite nakon nekog vremena ćete se umoriti, a rutina, obaveze i donošenje odluka počet će vas umarati više nego ikada.

Umorne osobe sklone su donošenju pogrešnih odluka, ishitrenih zaključaka i propitkivanju vlastitih izbora. Iako je u užurbanom, mobilnom i povezanom svijetu teško otići na godišnji, isključiti internet i svu elektronsku opremu i potpuno se distancirati od svega, izrazito je važno povremeno otići na putovanje, promijeniti okolinu i doživjeti nešto novo.

Ovaj tekst pišem iz Singapura, samo nekoliko dana prije toga bila sam u Dubaiju, a za nekoliko dana bit ću u Kuala Lumpuru. Putovanja su mi važna za produktivno funkcioniranje, a nakon previše provedenog vremena na jednom mjestu i u rutini pati mi kreativnost.

Upravo zbog moje ljubavi prema putovanjima, iz vlastitog iskustva sam prikupila nekoliko razloga radi kojih bi svatko trebao putovati. Iako putovanja koštaju, ono što ćete doživjeti  i naučiti je neprocjenjivo.

Putovanja otvaraju um

Je li vam poznata izreka “Ako ste najpametnija osoba u prostoriji onda ste u pogrešnoj prostoriji”? Upoznala sam puno stručnjaka u različitim industrijama koji pate od sindroma “ja sam najpametniji”. Neću lagati, dogodi se i meni da povremeno zaključim kako sam uvijek u pravu i kako su moj način razmišljanja i vođenja posla najispravniji. Onda otputuješ i shvatiš da zapravo ništa ne znaš ili da barem imaš prostora za učenje.

Kada se izložite novim kulturama i upoznate drukčiju okolinu, shvatite koliko je znanje ograničeno, a da vaš način razmišljanja nije nužno najtočniji. Putovanja pomažu da gledate na život iz nove perspektive, a uz to i otvaraju um što uvijek dobro dođe.

Putovanja su začin kreativnosti

Provesti cijeli dan u zatvorenom prostoru gledajući u ekran laptopa najveći je ubojica kreativnosti, a ipak, mnogi od nas bave se kreativnim poslovima i cijeli dan sjede uz laptop. Uljuljate li se u rutinu, zaboravite na kreativnost jer ta dva pojma nisu sinonimi.

Rutina dovodi do kreativne blokade, a radi blokade ćete se početi pitati jeste li pogriješili s izborom karijere. Putovanja vas izlažu novim doživljajima, okolini, ljudima, običajima i avanturama, a ima li išta bolje od toga za kreativne sokove?

Putovanja su odlična za vježbanje strpljenja

U poslu je važno biti strpljiv jer se nikada ništa ne događa preko noći. Svaki posao je proces, a razvijanje vlastitog biznisa još i veći. Nedostaje li vam strpljenja, putujte kad god vam se pruži prilika jer na putovanjima nećete moći biti nestrpljivi.

Čekanja na aerodromima i u redovima za kupovinu karata raznih znamenitosti, gužva, otkazani letovi i kašnjenja na koja ne možete utjecati naučit će vas dragocjenoj lekciji strpljenja.

Uz to ćete shvatiti da koliko god čekali, na kraju svejedno dođete na svoje odredište što isto nije zanemariva lekcija.

Putovanja potiču na isprobavanje novih stvari

Najgora stvar koju možete učiniti odete li na putovanje je zavući se u hotelsku sobu, a ostatak vremena provoditi na bazenu. Egzotične i nove lokacije pozivaju na istraživanje, a adrenalin koji ćete osjećati potaknut će vas na isprobavanje i eksperimentiranje.

Neovisno o tome odlučite li se na kušanje hrane koju niste nikada probali, zip line kroz prašumu ili ronjenje s morskim psima, sva ta nova iskustva pomoći će vam u poslu kojim se bavite.

U biznisu je nužno pokazati zdravu dozu hrabrosti i spremnosti na isprobavanje ludih ideja  želite li biti inovativni i svježi, što su karakteristike koje zahtijeva moderno tržište.

Radi putovanja više ćete cijeniti druge kulture

Možda mislite da je trava u vašem dvorištu najljepša ali, odlučite li se istražiti svijet oko sebe, mogli biste shvatiti da i drugdje ima lijepih travnjaka. Možda ste tolerantna i otvorena osoba ali i takvima se povremeno dogodi da se zakopaju u monotoniju i počnu kritički gledati na sve koji se razlikuju od njiih samih.

Putovanja takve ideje i osjećaje brzo rješavaju jer otvaraju um i pomažu da postanete multikulturalnija osoba. Želite li uživati na svom odmoru na egzotičnoj lokaciji morat ćete naučiti običaje nove kulture, poštovati lokalne zakone i kvalitetno komunicirati s ljudima.

Naučit ćete da drukčije nije loše. Štoviše, naučit ćete da je drukčije dobro i poželjno.

Putovanja će vas naučiti boljoj komunikaciji

Komuniciranje je umjetnost, a ne samo vještina. Verbalna i neverbalna komunikacija važne su u poslovnom svijetu, a komunikatorske i pregovaračke vještine često su nužne želite li sklopiti novi posao.

Putovanja su najbolja škola komunikacije koju možete zamisliti. Ne samo što možete promatrati druge dok komuniciraju nego ćete izbrusiti i vlastite komunikacijske vještine, posebno ako se nađete u zemlji čiji jezik ne govorite, a u kojoj se jezici kojima vi baratate slabo koriste.

Naučit ćete komunicirati očima i pokretima, naučit ćete se snalaziti kako biste saznali što vas zanima, izvježbat ćete jezične vještine, a naučit ćete i tajne pregovaranja odlučite li se na cjenkanje na bazarima.

Najvažnije od svega, naučit ćete da neovisno o tome gdje se nalazili, osmijeh i ljubaznost otvaraju sva vrata, a to je lekcija koja će vas u poslovnom svijetu daleko odvesti.

Putovanja će vas naučiti radu s ograničenjima

Lako je kad ste u svom uredu, s laptopom, strujom, utičnicama, papirima, knjigama, pristupom neograničenom internetu i svim drugim pomagalima koja uzimamo zdravo za gotovo, a bez kojih ne možemo zamisliti dan. Ali, što se dogodi kad na putovanju morate napraviti nešto za posao, a ograničenih ste resursa?

Dogodi se to da se naučite snalažljivosti i radu u ograničenim uvjetima. Naučit ćete kako je moguće raditi u avionu ili vlaku, naučit ćete hvatati internetski signal na mjestima na kojima ga nema, naučit ćete bolje upravljati ograničenim resursima i shvatiti da vam zapravo ništa ne nedostaje.

Takve situacije naučit će vas prilagodljivosti, a to je osobina nužna za uspješno poduzetništvo. Neovisno o tome radi li se o ograničenim financijskim, materijalnim ili ljudskim resursima, želite li uspjeti i ne odustati, morat ćete se snaći i naučiti raditi s onim što imate te izvući iz toga maksimum.

Putovanja su dragocjena lekcija iz vodstva

Kako biti bolji vođa? Probajte putovati. Nije važno putujete li sami ili s društvom, putovanja će vas natjerati na donošenje odluka od kojih će neke biti velike i ključne za uspjeh putovanja.

Svaki dan donosimo niz sitnih i krupnih odluka o kojima često ni ne razmišljamo ali na putovanjima se suočimo sa sasvim novim odlukama radi kojih moramo brzo djelovati i reagirati. Ponekad je sve na vama, a povremeno se i vaši putni partneri oslone na vas.

Svaka odluka koju donesete na putovanju, a donosit ćete ih svakodnevno, pomoći će vam da bolje, brže i kvalitetnije donosite odluke i kad se vratite kući svom poslu.

Putovanja će vas naučiti boljem upravljanju vremenom

Upravljanje vremenom vještina je koja se uči ali ponekad je dovoljno postati redovan putnik da biste svladali sve tajne time managementa. Od planiranja putovanja, rješavanja poslovnih zadataka prije puta, pakiranja, odlaska na aerodrom, pronalaska načina da u pravo vrijeme budete u hotelu do upravljanja vremenom kako biste vidjeli sve zanimljivosti koje želite vidjeti na lokaciji koju posjećujete.

Želite li naučiti bolje upravljati svojim vremenom, prestati gubiti vrijeme i imati produktivne radne dane, počnite putovati.

Putovanja su zabavna i opuštaju

Nemojmo zaboraviti najvažniji faktor, a to je da putovanja i promjena okoline opuštaju više nego što možete zamisliti. Putovanja pružaju priliku da zakoračite izvan svog mjehurića, upoznate svijet i druge kulture i radite što želite, kad želite i kako to želite.

Na putovanjima ćete osjetiti slobodu. Imat ćete osjećaj da možete ostvariti sve što zamislite. Odmaknut ćete se od svog svakodnevnog života koji, koliko god dobar bio, povremeno umara.

Opustit ćete se i otvoriti um novim i svježim idejama. Na putovanjima je sve moguće, a takav način razmišljanja nužan je za poslovni uspjeh. Putovanja nas podsjećaju da je život zabavan i da je zabavno raditi na svojim snovima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram