Zatvori

Zašto je važno ažurirati stranicu na WordPress 5?

Kad pričamo o web stranicama uvijek se nameće jedna važna stavka: web stranica nikada nije gotova te ju je potrebno neprestano nadograđivati i ažurirati kako bismo pratili sve zahtjeve novih digitalnih, tehničkih i marketinških trendova.

Kao što je potrebno servisirati automobil ili ažurirati Windowse, jednako je važno ažurirati WordPress. U današnje vrijeme gotovo ni jedan novi program ne radi na Windows XP operativnom programu. Ne ažuriramo li WordPress moguće je da će u nekom vremenu određene funkcionalnosti prestati raditi.

Zašto ažurirati na WordPress 5?

U prosincu 2018. godine WordPress je izbacio novo ažuriranje koje će svima olakšati korištenje ove platforme. U sklopu ažuriranja dolazi i novi editor – Gutenberg (block editor) koji omogućuje inovativnije i lakše upravljanje sadržajem na WordPress stranicama. Ovo ažuriranje u potpunosti će promijeniti način na koji stvaramo sadržaj na WordPressu.

U ovoj blog objavi saznat ćete zašto biste trebali prijeći na WordPress 5 (Gutenberg editor), kada je pravo vrijeme za ažuriranje te koje promjene donosi.

Već se duže vrijeme priča o novom ažuriranju i ako pratite WordPress novosti sigurno znate koliko se podigla prašina prilikom objavljivanja novog ažuriranja. Najvažniji dio ažuriranja je Gutenberg editor, koji će uskoro početi koristiti svi koji administriraju WordPress stranice.

Kako ne bismo imali problema s ažuriranjem potrebno je pripremiti sebe, ali i svoje web stranice.

Prošlo je mjesec dana od objave ažuriranja, a ono je sada stabilno i pravo je vrijeme za prelazak na novi uređivač (engl. editor)

Koje promjene donosi Gutenberg editor?

Promjene koje donosi Gutenberg editor omogućit će povećanje produktivnosti, promjenu načina administriranja web stranice i olakšavanje procesa učenja:

  • povećanje produktivnosti
  • lakše upravljanje sadržajem uz pomoć block editora
  • sve se nalazi na dohvat kursora miša
  • moguće je odmah vidjeti kako će izgledati sadržaj
  • uz pomoć blokova moguće je lakše reorganizirati sadržaj
  • pripremljeni blokovi za različit sadržaj (tekst, naslovi, lista, citat, galerija…)
  • drag and drop funkcionalnost
  • individualno formatiranje.

(I još mnogo toga…)

Gotovo svatko može naučiti uređivati blog sadržaj na Gutenberg editoru , a vrijeme učenja korištenja znatno je skraćeno.

Promjena načina administriranja web stranice

Promjena načina administriranja web stranice

Način na koji smo do sada ažurirali stranice u potpunosti će se promijeniti zahvaljujući Gutenberg editoru. Znam da mnogi ne vole promjene i željeli bi da ostane Classic editor, ali korisničko iskustvo se mijenja na bolje.

Imate li poteškoće s privikavanjem na novi editor možete koristiti plugin Classic editor i tako nastaviti raditi po starom. Moja preporuka je prelazak na novi, korisniku prilagođeniji editor. Umjesto dosadašnjeg jednog bloga moći ćemo ažurirati sadržaj na temelju blokova, teksta, fotografija, galerija, zvuka, lista, naslova…

Bojite se za svoj sadržaj? Kako ćete pretvoriti jedan blok sadržaja u više njih? Gutenberg ima rješenje – ako ste napisali sadržaj u Microsoft Office Wordu ili nekom drugom programu za uređivanje teksta možete jednostavno prebaciti sadržaj u novi editor, a on će sam pretvoriti određene dijelove u blokove.

Olakšavanje procesa učenja

Gutenberg omogućuje brži i lakši proces učenja administracije stranica. Uz pomoć ovoga editoraizrada blog sadržaja jednostavna je poput pisanja sadržaja u Microsoft Office Word programu.

Ukoliko imate pitanje, Markething tim spreman je ponuditi vam punu podršku!

Što je potrebno kako bismo napravili upgrade na  WordPress 5:

  • provjeriti postavke servera – novi WP zahtijeva PHP verziju 7 i više
  • provjeriti je li pripremljen backup – prije svakog ažuriranja (engl. upgrade) preporučujem backup baze i datoteka
  • provjeriti kompatibilnost pluginova s WordPress 5
  • provjeriti kompatibilnost teme s WordPress 5
  • upgrade i testiranje
  • popraviti moguće bugove
  • uvod u upotrebu.

Spremi i mirne glave dočekajte novi editor te pređite na WordPress 5, a za bilo kakvu pomoć kontaktirajte Markething tim.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram