Zatvori
Ivana Šulc
21/11/2018

Vodič kroz milenijsku generaciju za početnike

Što vam prvo pada na pamet kad netko spomene avokado? Vjerojatno milenijac koji čeka u redu za precijenjeni integralni tost s narezanim avokadom uz koji će uzeti kavu za van s okusom bundeve posutu šarenim mrvicama. Bez glutena, naravno.

Pod milenijce ili generaciju Y spadaju osobe rođene između 1980. i prve polovice 1990-ih godina. Osobe koje rijetko tko razumije, a najmanje starije generacije koje ih smatraju lijenim i povlaštenim derištima čije je prirodno okruženje Instagram, radi koje je riječ selfie dobila svoje mjesto u rječniku i koje troše previše na putovanja iako se uvijek žale kako nemaju novaca.

Kad bismo dobili dolar svaki put kada se Baby Boomer požali na našu generaciju, imali bismo dovoljno novaca da kupimo kuću na tržištu koje su oni uništili, šala je koja kruži društvenim mrežama milenijaca i lagana osveta za sve komentare na račun milenijske generacije.

Jer, unatoč tomu što mnogi misle da su milenijci povlaštena, razmažena, lijena i nesposobna derišta neobično opsjednuta avokadom, aromatiziranom kavom i internetom, činjenica je da milenijci čine dragocjenu skupinu zanimljivu svakom brendu i marketingašu (ili bi tako barem trebalo biti).

Koliko ih god bilo teško ozbiljno shvatiti radi svih internetskih šala koje kruže o njima, poslodavaca koji se žale na njihovu lijenost i osjećaj povlaštenosti te roditelja koji im još daju džeparac i ne mogu ih izbaciti iz kuće u samostalan život, milenijci čine veliku potrošačku skupinu i publiku koju se ne smije zanemariti ili podcijeniti.

Ali, kako shvatiti milenijce kad oni jedva shvaćaju sami sebe? Možda u tome pomogne ovaj vodič za razumijevanje milenijaca, pisan od ponosne pripadnice milenijske generacije koja, poput ostalih pripadnika ove skupine, gaji neobičnu ljubav prema avokadu i ne boji se to javno izreći.

 

Vodič kroz milenijsku generaciju za početnike

 

Milenijci vole zabavan sadržaj

Više od bilo koje generacije prije njih, a čak i više od mlađih generacija, milenijci su vrsta koja je opsjednuta zabavom i zabavnim sadržajem na internetu. Milenijci toliko vole zabavu da većina pripadnika ove generacije koristi društvene mreže samo kako bi pronašli nešto smiješno na njima i podijelili to na svojim profilima kako bi se i drugi mogli smijati (iako rijetko tko razumije njihov smisao za humor).

Razlog zbog kojega toliko vole zabavu je jer ne shvaćaju ni sebe, a ni svijet koji ih okružuje previše ozbiljno. Iako na prvi pogled bezbrižni, riječ je o generaciji koja se mora duplo više boriti i dokazivati kako bi pronašla svoje mjesto pod suncem za razliku od pripadnika generacija prije njih..

Milenijci rade i žive u vremenima mobilnih poslova, velike konkurencije, turbulentnog tržišta i nestabilne ekonomije. Rade više, a plaćeni su manje od starijih generacija u njihovo vrijeme, teže pronalaze posao iako su u prosjeku kvalificiraniji od Baby Boomersa i manje su mogućnosti da će si u bližoj budućnosti moći priuštiti nekretninu koja će ih vezati uz jedno mjesto i otplatu kredita.

Iz tog razloga, kao metodu opuštanja biraju zabavu i društvene mreže. Ponudite milenijcima zabavan sadržaj koji će ih nasmijati i osvojili ste im srca.

 

Milenijci vjeruju preporukama obitelji, prijatelja i influencera

Više od bilo koje druge generacije milenijci vjeruju preporukama bliskih ljudi ili onih koji su im bliski preko društvenih mreža. Gotovo su otporni na reklame i promidžbene poruke i ne vjeruju ničemu što čuju ili pročitaju, a da je vezano uz oglašavanje.

Milenijci vole blogove, vlogove i prate influencere na društvenim mrežama čijim preporukama i vjeruju, jednako kao i preporukama obitelji i prijatelja pa su skloniji potrošiti novac i kupiti nešto jer su pročitali pozitivnu recenziju na blogu nego što će to učiniti jer su vidjeli reklamu na televiziji ili u novinama.

Želite li se približiti milenijcima, osvojiti ih i navesti da potroše svoj novac, zaboravite na tradicionalne metode oglašavanja, umjesto toga se usmjerite na influencer marketing i počnite pisati poslovni blog.

 

Milenijci istražuju proizvode na internetu prije nego ih kupe

Ne postoji generacija koja temeljitije istražuje proizvod prije nego ga kupi od milenijske generacije. Je li razlog tomu što imaju manje novaca od starijih generacija u njihovo doba, teže se odvajaju od novaca ili su samo oprezni, ne zna se ali činjenica je da će prosječni milenijac ili milenijka temeljito istražiti svaki detalj prije nego se odluče za kupovinu.

Neovisno o tome kupuju li novi MacBook ili samo tenisice za trčanje, milenijci ulažu izuzetno puno vremena u proučavanje recenzija na blogovima, vlogovima, čitanju komentara na internetu ili na forumima.

Imate li proizvod ili uslugu, a milenijci su vam ciljana publika, radije platite blogeru da napravi recenziju proizvoda nego da ulažete u tradicionalno oglašavanje.

 

Milenijci ne vole agresivno oglašavanje

Zašto je pametnija odluka angažirati blogere i influencere? Jer milenijci ne vole agresivno oglašavanje. Štoviše, ova generacija je otporna na gotovo sve vrste direktnog i indirektnog oglašavanja i mogu namirisati reklamu na kilometar pa i više.

Možda jer su odrastali u 80-ima u zlatno doba TV reklama, malih ponija i He-Mana pa su otupili na promidžbene poruke, a možda jer su napokon shvatili da se u marketingu sve svodi na to da smo svi najbolji i imamo najpopularnije cijene, čak i ako nismo najbolji, a ni cijene nam nisu pretjerano konkurentne.

Većina milenijaca potpuno će preskočiti oglašavanje dok gledaju filmove i serije, a više od 90% koristi neku vrstu blokiranja oglasa na internetu kako ih ne bi ometali u bezbrižnom surfanju.

Isto tako, milenijci ne vjeruju recenzijama poznatih osoba na društvenim mrežama pa, ako ste se upravo počeli preznojavati jer ste shvatili da ne možete platiti Lady Gagu da kaže riječ-dvije o vašem proizvodu na svom Instagram profilu, možete odahnuti jer milenijci najviše vjeruju mikro influencerima.

Za razliku od velikih influencera koji već stoje uz bok poznatim osobama po popularnosti i cijenama, mikro influenceri će vam naplatiti desetinu cijene za svoje usluge pa ste i tu profitirali.

 

Milenijci ne gledaju TV

Iako opsjednuti serijama koje su upravo zbog milenijske generacije gurnule filmove u drugi plan, milenijci rijetko gledaju TV. Mnogi ga ni ne posjeduju jer im je neshvatljiva ideja sjedenja pred televizorom u isto vrijeme svaku večer kako bi pogledali novi nastavak omiljene serije.

Milenijci vole gledati serije epizodu za epizodom, bez ometanja poput pauze za reklame, a vole to raditi sa slušalicama na ušima, iz kreveta i s laptopom na krilu. Pogodili ste, milenijci su ona neobična vrsta koja preferira internetsku TV, Netflix i razne ilegalne metode gledanja sadržaja koje sada nećemo reklamirati.

Milenijci ne uočavaju ni jumbo plakate postavljene uz cestu, najviše iz razloga jer gledaju u svoje mobitele dok voze ili češće, dok ih vozi Uber.

 

Milenijci su mobilni

Vjerojatno nema mobilnije generacije od milenijaca. Iako se mnogi bave proučavanjem tog fenomena, trenutno nikome nije pretjerano jasan razlog tolike potrebe milenijaca za uživanjem u životu, putovanjima s ruksakom na leđima ili u preuređenom kombiju, poslu koji mogu raditi iz bilo kojeg dijela svijeta samo s laptopom i internetom dok sve to ovjekovječuju na društvenim mrežama.

S obzirom da odgovor na ovo pitanje trenutno nitko ne može dati, pa ni sami milenijci, dragocjen podatak koji iz ove informacije možete izvući je da su milenijci slijepljeni sa svojim mobitelima i laptopima, a internet ne spada u popis stvari na kojima štede.

Iz tog razloga brendovi danas više ne smiju ignorirati mobilnu optimizaciju sadržaja na internetu i web stranicama. Ne smiju ignorirati moć društvenih mreža i suptilnog online oglašavanja te digitalnog marketinga.

Učinite li to, propustit ćete cijelu jednu generaciju koju možete osvojiti samo promijenite li način poslovanja i prilagodite li se digitalnom modernom vremenu.

 

Milenijci žele personalizaciju

Oslovite li milenijca imenom u privatnim porukama na društvenim mrežama, na pola puta ste do uspjeha da nešto i prodate. Milenijci su plašljiva vrsta i potrebno im je pristupati s oprezom.

Na prvi znak agresivnog prodajnog pristupa, pobjeći će, blokirati vas na Instagramu i više ih nikada nećete vidjeti. Zato morate usvojiti sporiji pristup, napraviti sve da se vaš milenijac osjeća posebno i željeno i zato personalizirajte sve što možete.

Drugim riječima, uspijete li učiniti da milenijci pomisle da vi njima činite uslugu, a ne oni vama, i da uopće niste zainteresirani za njihov novac čak i kad jeste, postoji mogućnost da ste počeli shvaćati komplicirani način na koji milenijski potrošački mozak funkcionira.

Bonus savjet – milenijci su specifični po tome što su spremniji, više od svih drugih generacija zajedno, učiniti uslugu na internetu vama i vašem brendu, samo u zamjenu za besplatni proizvod ili uslugu.

Tražite li mikro influencere, proučite milenijsku generaciju i njihove profile na društvenim mrežama. Velika je mogućnost da ćete profitirati i jako jeftino proći.

 

 

Milenijci vole lijepe priče

Možda zato što su im roditelji puno čitali bajke prije spavanja ili jer su odrasli na crtićima, milenijci cijene dobru priču više od ičega. U slučaju da ciljate na milenijsku ciljnu skupinu, bilo bi dobro da počnete pričati priče ili pronađete nekoga da to radi umjesto vas.

Milenijce ne zanimaju karakteristike proizvoda, pronaći će ih na internetu. Ne zanimaju ih tehnički detalji i podaci. Nisu zainteresirani za benefite i načine na koje mogu profitirati od vašeg proizvoda ili usluge jer ih vjerojatno znaju bolje od vas.

Milenijce zanima dobra priča. Zanima ih vaš zašto i opsjednuti su višim ciljevima i motivacijom. Zapitate li se zašto Apple tako visoko kotira među milenijskom generacijom, reći ću vam da se u prestižu posjedovanja jabuke krije samo dio istine, ostatak je u kvalitetno ispričanoj priči.

Ne vjerujete mi? Isprobajte neki od ovih savjeta pa mi javite koliko ste milenijaca ulovili u svoju mrežu, a ako vam je potrebno kreiranje sadržaja prilagođenog milenijcima, obratite se Orbis Marketingu jer nitko ne poznaje milenijce bolje od njih samih.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram