Zatvori
Poslovni Puls
27/09/2018

Kako motivirati zaposlenike?

Pitate se je li potrebno motivirati zaposlenike ? Na koji način? Hoćete li motivacijom postići bolje rezultate ?

Motivacija zaposlenika smatra se umjetnošću, a ne znanošću. Ne postoji pravi način motiviranja zaposlenika, jedinstvena formula motivacije koju možemo primijeniti, a svejedno je ovaj korak jedan od ključnih čimbenika uspjeha. Čovjek je jedini element koji je sam po sebi neponovljiv, kojega ne možemo kopirati niti zamijeniti drugim. Brojna istraživanja pokazuju kako unutar malih i srednjih tvrtki poslodavci nisu svjesni da upravo motivacijom i zadovoljstvom zaposlenih postižu konkurentnost na tržištu. Markething tim se služi motivacijskim tehnikama i strategijama kako bi postao uspješan, no pitanje je motivirate li i Vi ?

Nagrađujete li uspjeh i trud Vaših zaposlenika ?

Motivaciju možemo podijeliti na materijalnu i nematerijalnu. Naravno, svi u prvome redu pomislimo na novac, no za razliku od prošlih vremena kada se povećanje motivacije svodilo isključivo na novčanu dobit, danas postoji mnogo različitih vrsta nagrađivanja. Plaća, bonusi na plaću, božićnice, stipendije i ostale stimulacije iznimno su važan motivator, no budimo maštoviti i ne dopustimo da motivacija podrazumijeva samo novac.
Ukoliko Vam se posao pretvara u dosadu i monotoniju, radite ga duži niz godina i nemate motivaciju za daljnje napredovanje, napravite rotaciju posla. Promjena posla čini radno mjesto izazovnim i zanimljivim, a time i ispunjenim.
Zahtijevajte različite zadatke i vještine, dopustite da zaposlenici realiziraju različite osobne sposobnosti i znanja koja im omogućavaju individualni rast i razvoj.

Ostani fokusiran i motiviran!
Ukoliko ste u mogućnosti, dopustite Vašim zaposlenicima fleksibilno radno vrijeme. Ono podrazumijeva poštivanje obaveznog tjednoga radnog vremena i obavljanje predviđenih zadataka, a daje slobodu zaposleniku.
Jeste li pohvalili uspjeh zaposlenika ? Pohvaliti dobro obavljen posao i priznati uspjeh ima nevjerojatan pozitivan utjecaj. Na taj način zapravo iskazujete zahvalnost zaposlenicima za sav uloženi rad i trud. Izražavanje zahvalnosti Vašem će zaposleniku dati smisao za daljnji trud.
Imate li strpljenja ? Sjetite se djetinjstva kada su Vam odrasli govorili “morate to napraviti sada ili … “ Pružali ste otpor, zar ne? Nitko ne voli prijetnje i zastrašivanja, time odbijate suradnju i poslušnost. Potaknite zaposlenike, dajte im do znanja da imate povjerenja u njihov rad, budite im podrška i pomozite im ukoliko je potrebno.
Postoji li mogućnost napredovanja? Ako ne postoji, uvedite je čim prije, time potičete zaposlenike da daju sve od sebe i postignu najbolje rezultate. Nitko se neće motivirati samo aktivnošću koju radi, već željom da postigne bolji konačan rezultat.
Uvažavate li njihovo mišljenje i razgovarate li s njima? Nađite vremena i upoznajte ljude s kojima radite. Ne budite zaokupljeni isključivo sobom i počnite slušati što Vam govore i kako se osjećaju. Steknite njihovo povjerenje. Budite oprezni s kritikama i ni u kom slučaju ne dopuštajte omalovažavanje i ponižavanje.

Ovo je tek nekoliko besplatnih savjeta za Vašu tvrtku i preporučujemo da ih počnete primjenjivati što prije. Ubrzo ćete vidjeti rezultate i možemo se kladiti da ćete biti zadovoljni njima!

Vještine motiviranja

Zašto je teško motivirati ljude?

Zbog razlika među njima. Čovjek ima različite potrebe, od onih temeljnih fizioloških i potreba za sigurnošću do složenih društvenih i potreba za poštovanjem te samoostvarenjem (Maslowljeva hijerarhija potreba). Motivi se razlikuju od čovjeka do čovjeka, okruženja u kojima se nalaze su različita te je potrebno ulagati u međuljudske odnose i stvoriti adekvatan pristup svim svojim zaposlenicima. Ljudi imaju svoje želje, misli, stavove i predispozicije, što nas dovodi do zaključka da je motivacija zapravo vrlo težak, iscrpljujući i trajan proces. Motivacija i zadovoljstvo zaposlenih temelj su uspjeha i povećanja konkurentnosti te je važno odabrati najbolje ljude, ulagati u njihovo znanje, prepoznati njihove vještine i sposobnosti i zadržati ih u tvrtki.

Trebate pomoć pri motiviranju svojih zaposlenika? Obratite nam se bez ustručavanja i za Vas ćemo organizirati stručnu edukaciju čiji će rezultati biti vidljivi nakon kratkoga vremena, a Vi i Vaši zaposlenici postati sretan i uspješan tim!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram