Zatvori
Foto: AUSTIN, TEXAS - MARCH 10: Elon Musk speaks on stage during the Westworld Featured Session during SXSW at Austin Convention Center on March 10, 2018 in Austin, Texas. (Photo by FilmMagic/FilmMagic for HBO)
Poslovni Puls
24/08/2018

Elon Musk je priznao da sve teže balansira život i posao, evo kako možete izbjeći njegovu sudbinu

Elon Musk je posvuda. Bilo da je to rješavanje problema proizvodnje i logistike za njegov model Tesla 3, ostavljanje traga u ''svemirskoj povijesti'' sa svojim SpaceX dijelom tvrtke, ili pak pojavljivanje u javnosti na druženjima s ostalim visokim slojem financijskih ''teškaša''.

Ali biti svugdje ima svoju cijenu.

U emotivnom intervjuu koji je dao za New York Times, Musk je izmijenjivao emocije između smijeha i plača, dok je razgovarao o putu koji prolazi njegov život svakodnevno.

Uzdahnuo je dok je ispričao činjenicu da je ovog ljeta gotovo propustio vjenčanje svoga brata. Zastao je na nekoliko sekundi, ne govoreći išta, nakon čega je rekao: ''Bilo je trenutaka kada nisam napustio tvornicu tri ili četiri dana – dana kad nisam otišao van i nisam viđao svoje bližnje''.

Jedva je mogao ispričati da je proveo cijeli svoj 47. rođendan (28.lipnja) radeći cjelodnevno te da uzima Ambien da mu pomogne oko sna.

Muskov ''Herkulovski ritam'' odgovara stvarnoj osobi Tonya Starka. Radio je 120 sati tjedno i nije uzeo više od tjedan dana odmora sve od 2001., kada je morao prisilno odmoriti sedam dana zbog malarije koju je pokupio. Musk je dodao: ''Nije bilo sjajno, zapravo, prijatelji bi mi dolazili i bili su stvarno zabrinuti za mene''.

Neočekivana ranjivost dovela je do poruke koju zasigurno nitko nije očekivao: Prestanite raditi toliko puno! Život je prekratak! Napravite bolji izbor!

I naravno, to je glavni dio poruke – toliko jak da se dvoumim napisati li ovo do kraja. No htio sam jednostavno da se čuje poruka, da nitko, bez obzira na težinu onoga što se radi u kontekstu privatnog života ili poslovnog, ne može izbjeći taj trnovit put života u kojem se isprepliću razne stvari.

Nitko.

Sljedeće što sam htio je ponuditi pomoć, blage savjete kako da se taj put olakša, te sam smislio i kratiu za to i nazvao ju S.P.E.C.I.F.I.C. – plan za postizanje boljeg sklada u životu.

Jednostavnost

Kompliciranje i komplikacije kao da uvijek pronađu načun kako da upuze u naš život, malo po malo nakupljajući se s vremenom. Često ne primjećujemo kumulativni učinak svake male aktivnosti na koju se uključujemo sve dok se to kroz vrijeme ne pretrpa i iznenadi nas koliko toga ustvari ima. Pojednostavnite stvari, nastojte čim manje komplicirati i biti će vam puno bolje u tren oka.

Produktivnost i samopouzdanje

To zahtijeva određenu dozu samokritičnosti kao i budno oko za određivanje neproduktivnog ponašanja koji uzima previše vremena i energije od pozitivnih i produktivnih stvari. Loše navike jednostavno moraju se umanjiti na minimum ako ih je već nemoguće skroz ukloniti.

Obnavljanje energije

Aktivirajte se u stvarima koje će vam vratiti energiju (kao što su spavanje, vježbanje i prehrana koju vaše tijelo treba, odvojite vrijeme od posla kada je to moguće i izbjegavajte raditi stvari koje vas negativno iscrpljuju ako je to ikako moguće).

Velik dio postizanja sklada u životu je pronalaženje načina kako obnoviti energiju koju utrošite.

Prioriteti i izbori

Odrediti prioritete je jedan od najvažnijih elemenata na putu za dostizanje sklada poslovnog i privatnog života. Svi to instinktivno znamo, ali ne činimo to dovoljno.

Izbor mora biti na temelju razmišjanja i postizanja cilja kakav život zapravo želite. Izbor prioriteta se slaže na temelju onoga što je najvažnije za vas. To mora postati dio konstante i integriranog plana i kada se tako organizirate vidjet ćete koliko stvari djeluju smislenije i bolje.

Budite svjesni vaše okoline i trenutne situacije

Samosvijest i poniznost priznati da vam je život ponekad neuravnotežen uvelike znači tome da ste svjesni vaše situacije i da ste sposobni istu popraviti.

Nemogućnost prihvaćanja situacije dovodi do još većih problema i apsolutno je nepoželjna.

Fleksibilnost

Pronađite načine kako da si izgradite radni i privatni odnos da je fleksibilan što je više moguće, fleksibilni radni sati, mogućnost rada od kuće, poslovi koji nisu striktno vezani uz lokaciju – jedna od težih stvari ali ako uspijete i u ovome vidjet ćete koliko vam posao odmah postaje manje ''mrzak''.

Uključite druge

Sklad poslovnog i privatnog života je golemi zadatak koji ponekad zahtjeva pomoć osoba u vašem krugu. Obitelj bi svakako trebala biti dio gdje možete imati ''sigurno utočište''. Suradnici mogu pomoći u poslovnom smislu da ne zakazuju sastanke prije 8:00 ili poslije 17:00, te na taj način olakšati poslovnu situaciju.

Bitno je također da se hrabro postavite spram svog cilja koji imate i ne dopustite da vas drugi olako izbace iz takta.

Posveta

Sklad privatnog i poslovnog života mora postati prioritet jer jedno bez drugog ne funkcionira.

Zato budite konkretni i bolje se organizirajte, više se posvetite stvarima koje su vam bitne, pa ponekad čak pokušajte dosegnuti i nivo rada poput Muska, ali na svoj način.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram