Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2018

Rudarenje Bitcoina troši jednako struje koliko i cijela Irska

Trenutno rudarenje bitcoina zahtjeva vrlo intenzivan i specifičan hardver pa često ljudi koji se žele uključiti u kripto igru posežu za jednostavnijim rješenjem – kupnjom bitcoina.

 

Svjetska bitcoin mreža do kraja 2018. koristiti čak 7.67 gigavata snage

No, to ne znači da je trend rudarenja bitcoina izgubio na važnosti ili intenzitetu. Naprotiv, događa se upravo suprotno i izaziva sve veću zabrinutost kod brojnih ekologa.

Za rashladne ventilatore, hardvere i rastuće troškove potrebne za rad bitcoin rudnika, očekuje se da će svjetska bitcoin mreža do kraja 2018. koristiti čak 7.67 gigavata snage, govore najnovija istraživanja i modeli. To je jedna dvjestotnina cjelokupne električne energije koja se koristi na planeti. I to je zastrašujuće.

Prema istom istraživanju, bitcoin mreža trenutno koristi gotovo jednaku energiju kao cijela Irska (koja koristi 3,1 gigavata) i očekuje se da će uskoro trošiti istu količinu energije kao Austrija, koja trenutno koristi 8.2 gigavata.

Ako će kriptovalute uistinu postati novi novac u budućnosti, tada se moramo uhvatiti u koštac s oštećenjem okoliša koje uzrokuje njihova proizvodnja ili pronaći način za efikasnije rudarenje.

Jer, ponavljamo, u narednih 6 mjeseci bitcoin bi mogao koristiti istu količinu električne energije kao i velika industrijalizirana država.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram