Zatvori
Poslovni Puls
31/03/2018

Crne prognoze za Teslu: za sve su krivi roboti?!

Analitičari Max Warburton i Toni Sacconaghi tvrde da problemi u Tesli nastaju zbog prevelike automatizacije i robota koji su uključeni u prevelik broj procesa u proizvodnji automobila.

Musk tvrdi da potpuno automatiziranim postrojenjem u Fremontu ima komparativnu prednost i da je uveo inovaciju u automobilskoj industriji. Analitičari Bernsteina navode da je upravo to revolucionarno postrojenje “krivo” zašto Tesla u zadnje vrijeme ima velikih problema.

Ističu da je cijeli proces preambiciozan, riskantan i prekompliciran te da roboti ne mogu dovoljno brzo proizvesti dugoočekivani model 3S.

Pored automatizacije postupaka poput zavarivanja i bojanja, automatiziran je i proces finalnog sastavljanja dijelova i upravo u tome, kao i ugradnji baterije, leže najveći problemi u proizvodnji.

 

https://twitter.com/valleyhack/status/979434808475508736

 

Max Warburton, koji je radio i u automobilskoj industriji, kaže kako automatizacija u posljednjoj fazi proizvodnje nije isplativa te kako primjerice japanski proizvođači automobila pokušavaju istu ograničiti.

Takav proces proizvodnje je skup jer su uštede robota u odnosu na ljude minimalne, a s druge strane povezan je i s padom kvalitete što bi mogao biti veliki problem za Muska i Teslu u budućnosti.

Jučer smo pisali i o problemima s vijcima upravljača zbog kojih je kompanija morala opozvati čak 120.000 primjeraka modela S.

Nedavno je analitičar menadžer američkog investicijkog fonda John Thompson ustvrdio da će Tesla bankrotirati u roku od četiri mjeseca ukoliko ukoliko ne promjeni nešto drastično u poslovanju.

Naravno, burze nisu ostale imune na sva događanja oko Tesle, kao ni na vijest da američka vlada istražuje fatalni sudar u kojem je sudjelovao njihov Model X SUV, pa je vrijednost dionica doživjela veliki pad.

Što mislite hoće li se Tesla ipak uspjeti izvući iz krize?

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram