Druga afera u razdoblju od dva tjedna potresa Facebook. Ponukani skandalom oko Cambridge Analytice, mnogi korisnici odlučili su se obrisati svoje profile pritom doznavši da kompanija ima zabilježene njihove pozive i SMS poruke.

Nastavak je to problema o zaštiti podataka koji je svoj začetak doživio 2014. godine da bi se sad ponovno aktualizirao. Sve je to uzrokovalo veliki pad vrijednosti dionica težak oko 50 milijardi dolara, a regulatori u SAD-u i Velikoj Britaniji pozivaju kompaniju na odgovornost.

Brojne poznate osobe pridružile su se kampanji #deletefacebook, među kojima je i Elon Musk koji je obrisao svoj profil, kao i stranice Tesle i SpaceX-a.

 

 

U najnovijoj aferi korisnici su optužili društvenu mrežu da je bilježila kome i kada su pojedini korisnici slali poruke, kao i koga su zvali, kada te koliko dugo.

S druge strane, kompanija se pravda da su imali korisnikovo dopuštenje za prikupljanje podataka. Ističu da je to sasvim uobičajena praksa koja se primjenjuje u Messengeru i Lite-u prilikom koje ljudi moraju dati izričit pristanak za aktivaciju istoga i da se to u svakom trenutku može isključiti.

Navode da ne prikupljaju sadržaj poziva ili poruka te da njihov popis ne prodaju trećoj strani.