Zatvori
Poslovni Puls
27/03/2018

Saga se nastavlja: Nova afera o zaštiti osobnih podataka trese Facebook

Druga afera u razdoblju od dva tjedna potresa Facebook. Ponukani skandalom oko Cambridge Analytice, mnogi korisnici odlučili su se obrisati svoje profile pritom doznavši da kompanija ima zabilježene njihove pozive i SMS poruke.

Nastavak je to problema o zaštiti podataka koji je svoj začetak doživio 2014. godine da bi se sad ponovno aktualizirao. Sve je to uzrokovalo veliki pad vrijednosti dionica težak oko 50 milijardi dolara, a regulatori u SAD-u i Velikoj Britaniji pozivaju kompaniju na odgovornost.

Brojne poznate osobe pridružile su se kampanji #deletefacebook, među kojima je i Elon Musk koji je obrisao svoj profil, kao i stranice Tesle i SpaceX-a.

 

https://twitter.com/EmmaKennedy/status/977811813478883328?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.24sata.hr%2Ftech%2Ffacebook-laz-je-da-smo-tajno-biljezili-sms-poruke-i-pozive-566276

 

U najnovijoj aferi korisnici su optužili društvenu mrežu da je bilježila kome i kada su pojedini korisnici slali poruke, kao i koga su zvali, kada te koliko dugo.

S druge strane, kompanija se pravda da su imali korisnikovo dopuštenje za prikupljanje podataka. Ističu da je to sasvim uobičajena praksa koja se primjenjuje u Messengeru i Lite-u prilikom koje ljudi moraju dati izričit pristanak za aktivaciju istoga i da se to u svakom trenutku može isključiti.

Navode da ne prikupljaju sadržaj poziva ili poruka te da njihov popis ne prodaju trećoj strani.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram