Zatvori
Poslovni Puls
09/02/2018

Oporavak tržišta i porast cijena stanova

Prosječne oglašavane cijene stanova tijekom 2017. godine su prema podacima oglasnika Crozilla.com u većini gradova osjetno porasle, a u odnosu na godinu ranije u prosjeku su bile 3,5 posto više.

Jedan od glavnih uzroka tome leži u Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita koji je obilježio čitavu godinu na način da je probudio tržište, potaknuo potražnju i prodaju nekretnina, te uzrokovao i povećanje njihovih cijena, a navedene su se promjene posebno odrazile na najtraženiji Zagreb.

Pozitivni gospodarski trendovi, državne subvencije i turistički procvat uspjeli su oživjeti zagrebačko tržište, uzrokovati veću potražnju za nekretninama, ali i porast njihovih cijena, a prema podacima oglasnika Crozilla.com prosječna tražena cijena stanova u glavnom je gradu tijekom prošle godine iznosila 1692 eura po četvornome metru što je 5,2 posto više nego godinu ranije. Zagreb je 2017. godinu započeo sa siječanjskom cijenom kvadratnog metra od 1643 eura, a završio ju sa 118 eura većim iznosom.

Uz Zagreb, tijekom prošle godine stanovi su se putem oglasnika Crozilla.com najviše tražili u Splitu, Zadru i Puli, a u navedenim su gradovima i lanjske cijene bile više no 2016. godine.

Porast oglašavanih cijena stanova u visini od 6,6 posto u odnosu na godinu ranije, tijekom 2017. godine zabilježen je u Zadru gdje je prosječna tražena cijena kvadratnog metra stana iznosila 1878 eura. U Splitu je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, tijekom 2017. godine cijena „kvadrata“ stana iznosila 2345 eura što je u prosjeku 5,2 posto više nego godinu ranije. U istom su razdoblju u Puli cijene stanova porasle za 4,7 posto i iznosile 1381 euro.

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazali su kako su tijekom 2017. godine najviše cijene stanova oglašavane na području Dubrovnika koji ujedno bilježi i najveći porast. Prosječna tražena cijena „kvadrata“ stana u tom je gradu lani iznosila 3691 euro što je oko 20 posto više no tijekom 2016. godine. Dubrovnik je 2017. godinu započeo s oglašavanom cijenom četvornog metra od 3221 eura, dok je u posljednjem mjesecu iste godine cijena bila gotovo 400 eura veća.

U odnosu na godinu ranije, najmanji porast cijena tijekom 2017. godine iznosio je 0,2 posto, a  zabilježen je u Senju gdje je prosječna oglašavana cijena „kvadrata“ iznosila 1260 eura, te u Opatiji gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2953 eura.

Iako većina gradova bilježi porast traženih vrijednosti, tijekom prošle godine bilo je onih u kojima su cijene stanova bile niže no godinu ranije. Jedan od takvih je Varaždin gdje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, prosječna oglašavana cijena iznosila 1099 eura što je 0,8 posto manje no tijekom 2016.godine. Cijene su za 0,5 posto pale i u Osijeku gdje se za četvorni metar stana u prosjeku tražilo 952 eura.

Čekaju nas nove promjene
Jedan od glavnih uzroka porasta cijena nekretnina tijekom 2017. godine bilo je donošenje Zakona o subvencioniranju stambenih kredita u trajanju od četiri godine koje je uspjelo potaknuti potražnju i probuditi tržište, no promjena Ovršnog zakona također bi mogla utjecati na tržište, ali na suprotan način od prethodnih mjera.

„Obzirom da su s početkom ove godine banke korigirale svoje uvjete i povećale minimalni dio koji kupcu mora ostati nakon što isplati ratu kredita (na dvije trećine primanja), znatnom broju kupaca je smanjena kreditna sposobnost. Bit će zanimljivo pratiti kretanje i odnos cijena ove godine.“- rekla je za Crozilla.com Antonija Mikšić iz agencije za promet nekretninama Opereta d.o.o..

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram