Zatvori
Poslovni Puls
29/11/2017

Povoljna kretanja u domaćoj maloprodaji

Konačno priopćenje DZS-a o prometu u trgovini na malo za rujan (prema kalendarski prilagođenim podacima) potvrdilo je prve rezultate: realni godišnji rast od 4,3% (nominalno 6,5%.) U odnosu na kolovoz, promet u trgovini na malo bilježi pad i u nominalnim i realnim iznosima (-1,0% odnosno -1,6%) čemu je svakako pridonio završetak središnje turističke sezone. Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo u rujnu zabilježila je realan godišnji rast od 6,5% odnosno pad od 14,3% mjesečno...

U prvih devet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo prema kalendarski prilagođenim podacima realno je viši za 5,2% (nominalno 7,5%) u odnosu na isti period lani. Razmjerno visoke stope rasta prometa u trgovini na malo i ne iznenađuju s obzirom na odlične rezultate turističke sezone, poboljšanja na tržištu rada (iako uglavnom sezonska) te rasterećenje osobnih dohodaka.
U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 36,8%, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 17,4%. Pri tome je Promet motornim gorivima i mazivima zabilježio godišnji rast od 4,4% (11,7% u prvih devet mjeseci), dok je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u odnosu na rujan lani porastao za 3,8% (5,0% u prvih devet mjeseci). Veliki udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama upućuje kako je i dalje potrošnja prvenstveno usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Doprinos rastu prometa motornim gorivima i mazivima došao je i od rasta cijena tekućih goriva koje su u rujnu bile više za 6,7% godišnje (u prvih devet mjeseci 18,5%), dok su cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva u rujnu na godišnjoj razini više za 4,3% (u prvih devet mjeseci 7,6%). Prodaja novih automobila u rujnu je porasla za 8,1% (u prvih devet mjeseci rast od +18,9% u odnosu na isto razdoblje lani). Uz godišnji pad cijena motornih vozila u rujnu (-0,4%), te istovremeni rast cijena motocikala od 4,3% godišnje, vrijednost ukupnog prometa motornim vozilima, dijelovima i priborom za motorna vozila i motocikle porasla je za 5,5% godišnje. Promatrano u prvih devet mjeseci njihova vrijednost je viša za 6,0%.

"Do kraja godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo (u 2017.+4,5% realno, godišnje) koje će podržavati nadolazeća predblagdanska i blagdanska potrošnja, pozitivni pomaci na tržištu rada te povećanje raspoloživog dohotka uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak. S druge strane značajnije stope rasta biti će ograničene pozitivnim godišnjim stopama inflacije te povratkom sezonskih radnika ponovno u nezaposlenost", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram