Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2017

U rujnu godišnji realni rast prometa u maloprodaji iznosio 4,3 posto

Preliminarni rezultati Državnog zavoda za statistiku potvrdili su nastavak povoljnih kretanja u trgovini na malo u rujnu. Nakon snažnog rasta u realnim iznosima u srpnju (5,9%) i kolovozu (6,4%), godišnja realna stopa promjene prometa u trgovini na malo je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila rast za 4,3% (6,5% nominalno). Unatoč usporavanju realne stope rasta, podaci za rujan potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje traju posljednje tri godine. Na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet u rujnu bio je realno za 1,6% manji u odnosu na kolovoz...

U kumulativnom razdoblju od siječnja do rujna, realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 5,2%. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u  pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,5%. Promatrano na razini tromjesečja, u razdoblju od srpnja do rujna realni je promet u trgovini na malo (kalendarski prilagođen) bio 5,5% veći u odnosu na isto razdoblje u 2016.

Iako su na usporavanje realne godišnje stope rasta prometa u maloprodaji u rujnu, kao i na pad realnog prometa u odnosu na kolovoz, ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a prema kojima su u rujnu pokazatelji pouzdanja potrošača zabilježili blago pogoršanje u odnosu na kolovoz, povoljna kretanja u maloprodaji i dalje su podržana izvrsnim rezultatima turističke sezone, što je još jednom potvrdilo produljenje sezone i povoljna gospodarska kretanja.

"Povoljne objave visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje upućuju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i u narednom razdoblju. Očekujemo da će i pokazatelji prometa u trgovini na malo u mjesecima pred nama nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini", stoji u zaključku analize RBA analitičara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram