Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2017

Splitski hotelijeri žele više letova izvan glavne turističke sezone

S ciljem bolje prometne povezanosti i pozitivnog pomaka u turizmu i ukupnom gospodarstvu, Strukovna grupacija hotelijera pri HGK Županijskoj komori Split predložila je povećanje broja zrakoplovnih linija za područje Splitsko-dalmatinske županije. Dio je to niza mjera koje mogu doprinijeti smanjenju sezonalnosti turističke sezone, uz mjere proširenja i diversifikacije turističke ponude te županije...

„Produljenjem sezone letova došlo bi do pozitivnog pomaka u ukupnom gospodarstvu, a ako se letovi za deset glavnih gradova europskih zemalja povećaju na broj od tri puta tjedno tijekom studenoga, prosinca i ožujka, sezona bi se u Hrvatskoj produljila za 12 tjedana.“, rekao je vijećnik Strukovne grupacije hotelijera ŽK Split Josip Čulić.

Sezonalnost hrvatskog turizma prisutna je u svim županijama na Jadranu, ali posebice je naglašena u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iako je županija dobro cestovno povezana, kao turističko odredište suviše je udaljena od svojih emitivnih tržišta za kraće posjete automobilom. Stoga je Strukovna grupacija hotelijera pri HGK Županijskoj komori Split predložila povećanje broja zrakoplovnih linija izvan glavne sezone kako bi se pridonijelo produljenju turističke sezone. Upravo bi ta mjera bila ključna za omogućavanje provedbe i ostatka mjera za smanjenje sezonalnosti, kao što je razvoj turističke ponude te županije. Tako bi turisti iz emitivnih tržišta mogli posjećivati turistička odredišta Splitsko-dalmatinske županije tijekom cijele godine.

Uz očekivano povećanje broja gostiju i prihoda, produljenje turističke sezone dovelo bi i do smanjenja broja nezaposlenih sezonskih radnika i do ušteda u isplati naknada za nezaposlene. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije za proteklu godinu, vidljivo je smanjenje isplate naknada za nezaposlene s obzirom na početak sezone. Tako su isplate naknada za ožujak 2016. iznosile 12,59 milijuna kuna, za travanj 9,60 milijuna kuna, a za svibanj 7,91 milijun kuna. Produljenjem sezone kroz povećanje broja letova samo tijekom ožujka ušteda u izdacima iznosila bi 2,98 milijuna kuna.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram