Zatvori
Poslovni Puls
09/08/2017

DZS: Hrvatsku u lipnju posjetilo 2,5 milijuna turista

Prema preliminarnim podacima DZS-a, u lipnju je u komercijalne smještajne objekte došlo preko 2,5 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 12 milijuna noćenja. U odnosu na prošlogodišnji lipanj, broj je dolazaka bio veći za 634 tisuće (33,4%), dok je broj noćenja bio veći preko 3 milijuna ili 34,5%...

Na temelju dostupne statistike izgledno je da su ovo povijesno najviše godišnje stope rasta u mjesecu lipnju kod oba pokazatelja. Strani turisti već uobičajeno imali su udio od 94% u ukupnom broju noćenja. Promatrano prema emitivnim tržištima visoka stopa rasta broja dolazaka i noćenja na godišnjoj razini uvelike je posljedica kretanja turista iz Njemačke. Naime, iako je porast broja dolazaka i noćenja zabilježen kod turista iz gotovo svih zemalja, turisti iz Njemačke u lipnju su ostvarili preko 1,5 milijuna noćenja više u odnosu na isti mjesec prošle godine (rast od 85%), što predstavlja 49,7% od ukupnog porasta broja noćenja na godišnjoj razini.

Kumulativno u prvih šest mjeseci 2017. u komercijalnim smještajnim objektima ostvareno je 5,4 milijuna dolazaka i 20,4 milijuna noćenja turista, što je porast kod oba pokazatelja za 23% u odnosu na isto razdoblje 2016. Porast broja dolazaka i noćenja stranih turista iznosio je 25%, a najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (26%), Austrije (11%), Slovenije (9%) te Velike Britanije (7%). U istom razdoblju, domaći turisti ostvarili su 11% više dolazaka te 8% više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Turistima je u lipnju 2017. bilo ponuđeno 336 tisuća soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno 883 tisuće stalnih postelja. U odnosu na lipanj prošle godine, broj soba povećao se za 37,6 tisuća (12,6%), dok je broj postelja porastao za 88,3 tisuće (11,1%). Prosječna popunjenost soba iznosila je 75%, što je 8,1 postotni bod više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a prosječna popunjenost stalnih postelja iznosila je 78%, odnosno 12,2 postotna boda više u odnosu na prošlogodišnji lipanj. 40% od ukupnog broja noćenja ostvareno je u sobama za iznajmljivanje, apartmanima, studio-apartmanima i kućama za odmor, a u tim vrstama smještaja na godišnjoj razini zabilježen je porast noćenja od 45%. Broj dolazaka u hotelima na godišnjoj je razini bilježio rast od 19,0%, dok je broj noćenja bilježio rast od 15,3%.

Na razini gradova, najveći broj noćenja ostvario je grad Rovinj sa 613 tisuća noćenja, što je 40% više od agregiranog broja noćenja koji su ostvarili grad Zagreb i 13 županija koje čine kontinentalnu Hrvatsku. U srpnju možemo očekivati nastavak pozitivnih trendova. Naime, prema podacima sustava eVisitor, turistički promet ostvaren u komercijalnim smještajnim objektima u srpnju brojio je 4,3 milijuna dolazaka i 25,2 milijuna noćenja, što predstavlja rast broja dolazaka od 10,9% te rast broja noćenja od 10,3% u usporedbi sa srpnjem prošle godine. Iako zbog različite metodologije direktna usporedba ovih podataka s podacima koje objavljuje DZS nije moguća, podaci prikupljeni preko sustava eVisitor u dosadašnjim mjesecima bilježili su mala odstupanja od službenih podataka DZS-a te zasigurno predstavljaju dobar indikator srpanjskih podatka o turizmu DZS-a, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram