Zatvori
Poslovni Puls
28/07/2017

U lipnju maloprodaja rasla po godišnjoj stopi od impresivnih 7,8 posto

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku, u skladu s očekivanjima, nastavljaju se povoljna kretanja u trgovini na malo. Naime u lipnju je godišnja realna stopa prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, ubrzala rast na 7,8% (9,4% nominalno) što je najviša stopa rasta od ljeta 2007. Uz izvrsne rezultate, podaci za lipanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine...

U kumulativnom razdoblju, u prvih šest mjeseci ove godine, realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 5,0%. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,3%.

Na povoljnije pokazatelje u kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a koji pokazuju rezultate anketnog istraživanja o percepciji potrošača. Naime, nakon što je u travnju zabilježeno snažnije pogoršanje pokazatelja potrošačkog optimizma (kao posljedica nepovoljnijih očekivanja kućanstava glede ekonomske i financijske situacije u idućih godinu dana što se može povezati s neizvjesnošću koja je nastala zbog financijskih pro­blema u koncernu Agrokor) u svibnju i lipnju je zabilježeno poboljšanje na mjesečnoj i godišnjoj razini kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača. Bolji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su potaknuti očekivanjima o rekordnim ostvarenjima u turizmu koji bi trebali polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma.

Dodatno, rast maloprodaje u lipnju podržan povoljnijim kretanjima na tržištu rada. S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji. U nastavku ljetnih mjeseci pokazatelji prometa u trgovini na malo mogli nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini, komentirali su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram