Zatvori
Poslovni Puls
22/05/2017

Broj nezaposlenih u travnju pao na 204 tisuće

Prema posljednjim podacima HZZ-a, broj nezaposlenih osoba u travnju ove godine spustio se na 204.316 te je treći mjesec zaredom zabilježio pad na mjesečnoj razini...

Tako je u odnosu na ožujak broj nezaposlenih osoba niži za 19.752 što je posljedično rezultiralo ubrzanom stopom mjesečnog pada na 8,8%. Istovremeno je i na godišnjoj razini nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji bez prekida datira od travnja 2014. godine. U odnosu na lanjski travanj broj nezaposlenih osoba je niži za preko 50 tisuća čime je stopa godišnjeg pada ubrzala po dvoznamenkastoj stopi od 19,7%: Premda ohrabruje trend smanjenja broja nezaposlenih osoba, važno je istaknuti da podaci još uvijek potvrđuju dugotrajno prisutne strukturne slabosti na hrvatskom tržištu rada.

Primjerice, posljednji podaci HZZ-a o dobi nezaposlenih osoba potvrđuju da su u strukturi nezaposlenih osoba najvećim dijelom prisutne upravo osobe u mlađoj životnoj dobi što upozorava na problem nezaposlenosti mladih. Tako se u ukupnom broju nezaposlenih osoba u travnju gotovo 56% odnosilo na nezaposlene u starosnoj dobi do 44 godine dok je 37% ukupno nezaposlenih pripadalo dobnoj skupini od 44-59 godina (ostatak od 7,6% nezaposlenih odnosio se na osobe starije od 60 godina). Osim toga, promatrajući strukturu nezaposlenih osoba prema razini obrazovanja, vidljivo je da glavnina nezaposlenih osoba u travnju ima tek završenu srednju školu (60%) dok je udio nezaposlenih sa završenom osnovnom školom na razini 21%. Nezaposleni bez škole i/ili s nezavršenom osnovnom školom čine 6% od ukupnog broja nezaposlenih osoba u travnju dok udio nezaposlenih koji imaju neki oblik akademskog obrazovanja čini 14%.

Također, prema kriteriju trajanja nezaposlenosti, podaci potvrđuju i dalje snažnu prisutnost problema dugotrajne nezaposlenosti. Naime, travanjski podaci pokazuju da je gotovo polovica nezaposlenih (preko 100 tisuća osoba) u statusu nezaposlenosti više od godinu dana. Nadalje, u istom promatranom mjesecu broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja porastao je na 33.315 zabilježivši tako mjesečni rast i treći mjesec zaredom (2,9%). Potonje i ne iznenađuje obzirom na uobičajena sezonska kretanja koja se intenziviraju tijekom turističke predsezone.

"Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u narednim mjesecima očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti. Međutim, pritom vrijedi naglasiti da je glavni pokazatelj na tržištu rada na razini Europske unije stopa zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (koja je definirana kao udio zaposlenih u ukupnom stanovništvu). Tako se prema posljednje dostupnim podacima Eurostata u 2016. godini (prema ILO metodologiji), Hrvatska sa stopom zaposlenosti od 61,4% nalazi samom začelju zemalja EU, odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram