Zatvori
Poslovni Puls
18/05/2017

Raiffeisen Bank International u prvom kvartalu ostvarila dobit od 220 milijuna eura

U prvome tromjesečju 2017. godine Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvario je konsolidiranu dobit u visini 220 milijuna eura...

„Vrlo smo zadovoljni početkom financijske godine 2017. Uočavamo vrlo pozitivna gospodarska kretanja na gotovo svim našim tržištima i taj razvoj događaja želimo iskoristiti za selektivan rast“, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johan Strobl.

U prva tri mjeseca 2017. godine, neto prihod od kamata povećao se za 5 posto, odnosno 35 milijuna eura, na 796 milijuna eura. To se uglavnom može pripisati povećanju neto prihoda od kamata za 31 milijun eura zbog valutnih kretanja u Rusiji.

„Neto prihod od kamata vrlo je važan za banku utemeljenu na odnosu s klijentima poput RBI-ja. Stoga sam vrlo zadovoljan što je tijekom prvoga tromjesečja došlo do daljnje stabilizacije naše neto kamatne marže“, izjavio je Strobl.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, opći (administrativni) troškovi poslovanja povećani su za 34 milijuna eura na 815 milijuna eura, uglavnom zbog valutnih učinaka. Omjer troškova i prihoda poboljšao se za 2,6 postotnih bodova te iznosi 62,8 posto zbog višega prihoda od poslovanja.

Koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (puni paket) na razini 16,8 posto Na temelju ukupnog rizika, koeficijent adekvatnosti redovnog osnovnog kapitala (prijelazni) bio je na razini 12,4 posto, dok je koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (prijelazni) iznosio 17,0 posto.

Ako se izuzmu prijelazne odredbe utvrđene Uredbom o kapitalnim zahtjevima (CRR), koeficijent adekvatnosti redovnog osnovnog kapitala (puni paket) bio je na razini 12,2 posto, dok je koeficijent adekvatnosti ukupnoga kapitala (puni paket) iznosio 16,8 posto. Uzimajući u obzir neto prihod za prvo tromjesečje 2017. godine, koeficijenti adekvatnosti kapitala bili bi u oba slučaja za 0,4 postotna boda viši. Neto rezervacije za potencijalne gubitke smanjene za 24 posto

Neto rezervacije za potencijalne gubitke snižene su za ukupno 24 posto ili 25 milijuna eura na godišnjoj razini na 80 milijuna eura.

Omjer loših kredita niži je za 0,3 postotnih bodova u odnosu na kraj 2016. godine te iznosi 8,3 posto. Za loše kredite izdvojeno je 5.042 milijuna eura rezervacija za kreditne gubitke, što daje omjer pokrivenosti loših kredita rezervacija od 74,0 posto u odnosu na 75,2 posto krajem godine.

„Kretanje naših troškova rizika i dalje daje razloga za zadovoljstvo. No, moramo uzeti u obzir da su troškovi rizika iz sezonskih razloga u prvome tromjesečju uvijek razmjeno niski“, objašnava Strobl.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram