Zatvori
Poslovni Puls
19/04/2017

Sve glasnije kritike njemačke gospodarske dominacije

Njemačka mora shvatiti da "je njena gospodarska snaga u sadašnjim okolnostima neodrživa", doslovce je izjavio francuski predsjednički kandidat Emmanuel Macron. Njemačka profitira od neravnoteže u zoni primjene eura i na taj način ostvaruje izuzetni vanjskotrgovinski suficit. Ali to nije dobro niti za gospodarstvo Njemačke niti za gospodarstvo čitave eurozone i Europske unije. "Tu se mora stvoriti ravnoteža", izjavio je predsjednički kandidat novinarima Funke-Mediengruppe i časopisa Ouest-France...

No nije objasno kako bi se trebala postići ta "ravnoteža" i ujedno zadržati temeljna načela slobodne trgovine koja vrijede u Europskoj uniji. Nema tome dugo da je Njemačka već morala odgovarati na kritike zbog vanjskotrgovinskog suficita, koje je izrekao američki predsjednik Donald Trump. Njemački odgovor je bio da je to rezultat konkurentnosti i kvalitete njemačkih proizvoda, a ne gospodarskih i financijskih mjera.

Jučer je i šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kritizirala Njemačku zbog suficita i pozvala Vladu u Berlinu da taj novac uloži u infrastrukturu.

Inače, Macron je kritizirao i vlastitu domovinu i rekao kako Francuska konačno mora provesti strukturalne reforme. "Sve dok oklijevamo, ne možemo računati da ćemo uživati povjerenje Nijemaca", izjavio je 39-godišnji francuski političar. No svakako odbija mjere kakve su provedene u Njemačkoj gdje se pomoć nezaposlenima uglavnom svodi na socijalnu pomoć i to tek ako je ona doista potrebna (takozvani Harz IV). On smatra da se prije svega mora provesti "ofanziva u kvalifikaciji" francuskih radnika.

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj koji će se održati sljedeće nedjelje Macron nastupa kao neovisni kandidat. Prema vlastitim tvrdnjama on nije "ni lijevo niti desno". U Njemačkoj je dosad uglavnom primljen sa simpatijama jer se zalaže za bolju suradnju Pariza i Berlina, a njegov pokret En Marche! se jasno zalaže i za Europu.

No ishod predsjedničkih izbora u Francuskoj se čini izuzetno neizvjesnim. Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja se čini da će u prvom krugu najviše glasova osvojiti šefica ekstremno desne populističke stranke Front National Marine Le Pen i Emmanuel Macron. Konačni, drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj će biti održan 7. svibnja.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram