Zatvori
Poslovni Puls
23/03/2017

Nastavljen trend godišnjeg pada kredita

Kunska protuvrijednost ukupnih plasiranih kredita krajem siječnja iznosila je 254,6 mlrd. kuna čime je nastavljen trend godišnjeg pada kredita koji (uz nekoliko sporadičnih prekida) traje od studenog 2012. godine. U istom promatranom mjesecu nastavljen je i pad vrijednosti ukupnih kredita na mjesečnoj razini koji je (s iznimkom iz svibnja i studenog ove godine) kontinuirano prisutan od listopada 2015...

Tako su ukupni krediti koncem siječnja bili niži za 3,3 mlrd. kuna u odnosu na prosinac 2016. (mjesečni pad od 1,3%). Istovremeno su na godišnjoj razini zabilježili snažan pad od 17,5 mlrd. kuna (6,4%). Potonje je dobrim dijelom posljedica nominalnog pada plasmana uzrokovanog postupkom konverzije i djelomičnog otpisa kredita vezanog uz CHF. Prema posljednjim informacijama HNB-a, od studenog 2015. do kraja prosinca 2016. banke su ukupno otpisale 6,0 mlrd. kuna kredita dok je istovremeno nominalni pad kredita podržan i prodajom loših plasmana banaka koje su se intenzivirale tijekom prošle godine i jačanjem kune prema euru (koje smanjuje kunsku protuvrijednost plasmana indeksiranih uz euro). Stoga posljednji podaci o ukupnim kreditima kućanstvima ukazuju na nastavak trenda razduživanja na godišnjoj razini. U odnosu na lanjski siječanj ukupni krediti kućanstvima niži su za 5,2 mlrd. kuna (4,2%).

Promatrajući prema sektorima, zamjetan je nastavak razduživanja i u sektoru poduzeća čiji su ukupni krediti krajem promatranog mjeseca iznosili 83,9 mlrd. kuna. Uz pad na mjesečnoj razini za 1,2 mlrd. kuna (1,4%), vrijednost kredita nefinancijskim trgovačkim društvima nastavlja s trendom pada na godišnjoj razini (niži su za čak 3,7 mlrd. kuna odnosno 4,3%). Čineći udio od 18% u ukupnim kreditima, krediti središnjoj državi su se krajem siječnja spustili na 45,9 mlrd. kuna, zabilježivši pad na mjesečnoj i godišnjoj razini (2,3% odnosno 14,1%) što je podržano i iznadočekivanim fiskalnim pokazateljima u ovoj godini.

Krajem promatranog mjeseca 65% ukupnih kredita odnosilo se na valutne (denominirane u stranoj valuti i one vezane uz valutnu klauzulu), stoga je godišnji pad kredita iskazanih u kunama djelomično potpomognut i jačanjem tečaja domaće valute u odnosu na euro (za 1,5%).

"No obzirom da je u prošloj godini zamijećen rast potražnje za kreditima u domaćoj valuti (a HNB je mjerama strukturnih operacija počeo povećavati srednjoročnu ponudu kunskih izvora po nižim kamatnim stopama) i u ovoj godini očekujemo nastavak većeg korištenja kunskih kredita u domaćim bankama", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram