Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
15/03/2017

Turizam će i ove godine pogurati rast u maloprodaji

Nakon što je na razini cijele prošle godine promet u trgovini na malo bio realno viši za 4% godišnje potvrđujući da je i treću godinu zaredom trgovina nastavila s oporavkom, podaci za siječanj ukazuju na nastavak povoljnih kretanja. Prema preliminarnim podacima DZS-a, u siječnju je realni rast prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima iznosio 2,6% (4,7% nominalno)...

Solidna stopa rasta prometa u trgovini na malo u siječnju dijelom proizlazi i iz učinaka poreznog rasterećenja te stabilizacije na tržištu rada. S druge strane na nastavak solidnih ostvarenja ukazivao je i rast potrošačkog optimizma potvrđen i posljednjim podacima HNB-a o indeksima pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača koji su se vratili na razine iz pretkriznih razdoblja.

Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet u trgovini na malo u siječnju je realno bio niži za 2,5% dok je u nominalnom izrazu pad iznosio 2,3%. Prema izvornim neprilagođenim indeksima, i nominalni i realni pad bio je zamjetno snažniji: 24,8% odnosno 25,3% u odnosu na prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini realno porastao za 2,7% (nominalno 4,8%).

"U nadolazećim mjesecima, uz još uvijek potisnutu inflaciju te očekivanja da će i ova godina donijeti uspješnu turističku sezonu, izgledno je da će trgovina na malo (pogurnuta i novim poreznim izmjenama) nastaviti s dinamikom rasta kakvu smo bilježili tijekom protekle godine", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram