Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2017

Plenković najavio: Reformama do efikasnijeg inspekcijskog nadzora

POVEZANE OBJAVE:

"Jedna od stvari koje ćemo napraviti u sklopu reformskih paketa je ujedinjavanje inspekcijskih službi kojih je sada više od pedeset. Smatramo da ih treba bolje koordinirati i učiniti učinkovitijima", istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na konferenciji Hrvatska – zemlja poželjna za poslovanje?, održanoj 14. ožujka, u Hrvatskoj gospodarskoj komori...

Dodao je da su nam pozitivni makroekonomski trendovi olakšali zaduživanje na inozemnom tržištu i uspješno refinanciranje dugova. "Ti su trendovi bili poruka stabilnosti i ozbiljnosti svega što radimo. Kapital ne gleda kroz prste – gleda svoj interes”, kaže Plenković.

"Ako baš sve tri svjetske kreditne rejting-agencije kažu da izgledi nisu negativni, nego stabilni, onda je to dobra poruka”, istaknuo je Plenković i dodao da je to najviše rezultat rada hrvatskih gospodarstvenika, onih koji proizvode i izvoze i koji su u stanju biti konkurentni u svojim aktivnostima."Vlada kroz HGK sluša potrebe poduzetnika te na taj način politika i gospodarstvo trebaju djelovati zajedno", naglasio je Plenković.

"Glas gospodarstvenika jedini je putokaz kojim trebamo ići", poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović. Dodao je da su učestale promjene zakona, nejednako tumačenje poreznih propisa, kažnjavanje poreznih obveznika zbog manjih nepravilnosti, brojne i suvišne administrativne procedure koje samo gomilaju dodatne troškove i dalje glavni uteg u poslovanju. "Hrvatska mora stvoriti stabilan i dugotrajan zakonodavan okvir za poslovanje koji je jasan svima i koji se neće mijenjati s promjenom Vlade. Svaki zakon mora biti testiran u gospodarstvu, usklađivanje sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada mora biti imperativ, a e-poslovanje i e-uprava pravilo", objašnjava predsjednik HGK.

Istaknuo je da je Akcijski plan Vlade najvažnija točka na putu do povoljnijega poslovnog okruženja te da pokazuje odlučnost. Duboko vjeruje kako ove mjere neće, kao niz dosadašnjih, ostati mrtvo slovo na papiru. Naglasio je da je promjena porezne politike dobar prvi korak u pomaganju gospodarstvu. "Donedavno smo imali najviše poreze od zemalja u okruženju, što je poduzetnike tjeralo van Hrvatske, a potencijalne investitore odbijalo", kaže Burilović, dodajući da Hrvatska mora prestati propuštati prilike i da moramo sve svoje potencijale okupiti i staviti u funkciju kako bi hrvatsko gospodarstvo postalo ono što zaslužuje biti.

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze naglasio je da mnoge njemačke tvrtke pridonose hrvatskom rastu te da poštuje suradnju njemačke i hrvatske komore, koja će se nastaviti i u budućnosti.

Tijekom predstavljanja rezultata HGK-ove ankete o preprekama u poslovanju, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić rekao je da 83 posto gospodarstvenika smatra poslovnu i investicijsku klimu u RH nepoticajnom za poslovanje i ulaganje, dok najveći (a istodobno – neznatan) napredak u poslovnoj klimi osjete oni u područjima poreznih obveza i tržišta rada. Pogoršanje se očituje u pravnoj nesigurnosti. "Treba se smanjiti administrativni pritisak na gospodarstvenike koji zagovaraju e-poslovanje, odnosno veću informatizaciju kako bi se smanjila velika količina vođenja nepotrebnih evidencija i kako bi se smanjili troškovi. Sve to mora pratiti umreženost nadležnih institucija, s obzirom na to da se pokazalo kako 84 posto poduzetnika smatra javnu upravu neučinkovitom", rekao je Kramarić. Dodao je da se mali i srednji poduzetnici nedovoljno financiranju iz vanjskih izvora. Mehanizam plasmana povoljnih kreditnih linija iz EU izvora, posredstvom aukcija iz komercijalnih banaka i dodatnih uvjeta koje uvode, postaje nepristupačan većini poduzetnika kojima su inicijalno namijenjeni. Između ostalog je predloženo i izravno kreditiranje posredstvom Hrvatske banke za obnovu i razvitak.Također je naglašeno da su najveća prepreka poduzetnicima prilikom korištenja sredstava iz EU programa i fondova komplicirane procedure.

Izvor: HGK

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram