Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2017

Bloomberg: Investitori iz Europske unije "bježe" u Rusiju

Politička nestabilnost u zemljama Europske unije navodi investitore da obrate pozornost na Rusiju, piše Bloomberg...

Ruske vrijednosnice su postale privlačnije u očima menadžera investicijskih fondova nakon što je oporavak cijena nafte pomogao zemlji da izađe iz najduže recesije u posljednjih dvadesetak godina, izazvavši također rast tečaja rublja. Državni dug Rusije je lakše osigurati nego, primjerice, dug Italije, a prihodi na temelju obveznica su devet puta veći od prosječnih pokazatelja za zemlje eurozone. Zato investitori dobivaju veću kompenzaciju za rizike, navodi se u članku, prenosi RIA Novosti.

Jedan od uzroka zašto investitori Rusiju doživljavaju kao "sigurnu luku" za kapital je mogućnost pobjede populista na izborima u Nizozemskoj 15. ožujka, što bi moglo ojačati poziciju onih kandidata u drugim zemljama koji su protivnici EU. Investitore pritom ne zbunjuju ni najlošiji odnosi Rusije sa Zapadom od vremena hladnog rata, ni sankcije protiv najvećih ruskih kompanija, tvrde autori članka.

"Vječiti paradoks leži u tome da zemlja pod sankcijama, smatra se, ima nisku volatilnost, i samim tim je privlačnija za investitore. Trebamo skinuti kapu kada vidimo kako se Rusija izborila s recesijom", izjavio je Greg Saichin, glavni investicijski stručnjak odjela za tržišta obveznica zemalja u razvoju tvrtke Allianz Global Investors, koja upravlja kapitalom od 480 milijardi eura.

Relativno stabilna ekonomska situacija mogla bi olakšati vladi zemlje emitiranje planiranih euroobveznica, koje bi se mogle pojaviti na tržištu već u proljeće, piše Bloomberg, pozivajući se na ministra financija Rusije Antona Siluanova.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram