Zatvori
Poslovni Puls
09/03/2017

RBA analitičari: Ove godine rast BDP-a 3,3 posto

Državni zavod za statistiku jučer je objavio procjenu tromjesečnog BDP-a za četvrto prošlogodišnje tromjesečje prema rashodnoj metodi te područjima djelatnosti (NKD), potvrdivši prve rezultate koji su ukazivali na realan godišnji rast od 3,4%...

Na razini cijele 2016. godine BDP je realno veći za 2.9% u odnosu na 2015. Pozitivan doprinos rastu BDP-a došao je od domaće potražnje (3,0 postotnih bodova) prvenstveno potaknuta rastom najveće komponente, osobne potrošnje (koja je zabilježila godišnji rast od 3,3%). Državna potrošnja je u protekloj godini porasla za 1,7% dok je s druge strane ohrabrujući rast investicija koje su nakon rasta u 2015. (1,6%) u prošloj godini ubrzale rast na 4,6%. Iako je najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u 2016. ostvaren većim izvozom roba i usluga (rastući po stopi od 6,7% godišnje) doprinos neto-inozemne potražnje bio je blago negativan ukazujući na i dalje visoku uvoznu ovisnost izvoza (ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva).

Promatrajući prema područjima djelatnosti, najveći doprinos gospodarskom rastu došao je iz djelatnosti prerađivačke industrije (koja je zabilježila godišnji rast od 4,8%) dok je blagi negativan doprinos došao iz djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (0,1% godišnje).

"U ovoj godini očekujemo ubrzanje gospodarskog rasta na 3,3% koji bi trebao biti predvođen rastom domaće potražnje, u prvom redu osobne potrošnje i investicija. Osobna potrošnja podršku pronalazi u poreznom rasterećenju dohotka, rastu plaća, stabilizaciji na tržištu rada, nižim troškovima financiranja ali i uvelike o očekivanjima da će i 2017. donijeti uspješnu turističku sezonu. Očekivanja glede rasta investicija temeljimo na pozitivnom trendu kod korištenja sredstava iz EU fondova, (predizbornim) aktivnostima uoči lokalnih izbora ali i povratkom optimizma koji daje poticaj investicijskoj aktivnosti. Rast izvoza roba trebao bi blago usporiti, dok bi pozitivan učinak solidnih stopa rasta izvoza usluga s obzirom na strukturu gospodarstva trebao biti umanjen rastom uvoza roba", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram