Zatvori
Poslovni Puls
01/03/2017

Prosječna neto plaća prošle godine iznosila 5.685 kn

Prema preliminarnim podacima DZS-a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH u prosincu prošle godine iznosila je 7.831 kuna...

Premda je zabilježila mjesečni pad od 1,6%, na godišnjoj razini je nastavljen rast prosječnih bruto plaća (1,7% u nominalnom izrazu). Obzirom da je u istom promatranom mjesecu (prvi put nakon dvadeset mjeseci) stopa inflacije na godišnjoj razini prešla u pozitivan teritorij, prosječna bruto plaća u prosincu zabilježila je nešto blaži godišnji rast u realnom izrazu (1,5%).

Istovremeno, prosječna isplaćena neto plaća u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu iznosila je 5.838 kuna što je 0,6% više u odnosu na studeni. Na godišnjoj razini prosječna neto plaća je zabilježila nominalni i realni rast od 3,4% odnosno 3,2%.

S podacima za prosinac, zaokružena je statistika prosječnih plaća za cijelu prošlu godinu. Tako je prema preliminarnim podacima prosječna bruto plaća u 2016. godini iznosila 7.753 kune što je za 143 kune više od prosječne bruto plaće u 2015. (godišnji nominalni rast od 1,9%). Istovremeno je prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama RH u prošloj godini iznosila 5.685 kuna odnosno 91 kunu više u usporedbi s prethodnom godinom (godišnji nominalni rast od 1,6%).

"Bez obzira na povratak blagih pozitivnih stopa inflacije, u ovoj godini očekivani rast prosječnih plaća bit će podržan novim poreznim mjerama, prvenstveno kroz usvojene izmjene u oporezivanju dohotka. Posljedično, očekujemo pozitivan doprinos na visinu raspoloživog dohotka te posredno i na osobnu potrošnju kao najznačajniju sastavnicu BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram