Zatvori
Poslovni Puls
23/01/2017

Rusija smanjuje proizvodnju nafte i to dva puta više od dogovorenog

Rusija će prema siječanjskim rezultatima smanjiti proizvodnju nafte za 100 000 barela na dan, rekao je novinarima ministar energetike Ruske Federacije, Aleksandar Novak...

Prvotni plan bio je 50 000 barela na dan.

"U 20 dana parametri ( smanjenja proizvodnje ) drže na brojci od oko 100 000 barela za dan. Navjerojatnije će tako ostati i do kraja siječnja", - rekao je.

Odgovarajući na pitanje, hoće li Rusija prestati sa smanjenjem proizvodnje nafte već u veljači, a ne u ožujku kako je govoreno ranije, Novak je rekao: "Mislim, kako će naše tvrtke realizirati svoje planove temeljem što bržeg postizanja sporazuma. Kako će se razvijati...mi ćemo nadgledati, jer Rusija ima svoje osobitosti što se tiče mogućnosti značajnog smanjenja proizvodnje. Trenutno se naše tvrtke miču od mogućnosti koje postoje".

Ministar je naglasio, kako na današnji dan sve ruske tvrtke ispunjavaju dogovor. "Na taj način, Rusija je prema rezultatima od ovog mjeseca, siječnja, dostigla stupanj proizvodnje nafte od 11,1 - 11,5 milijuna barela nafte na dan", - naglasio je Novak.

Rusija se vodi za rezultatom smanjenja proizvodnje od listopada prošle godine kada je proizvodnja iznosila 11,247 milijuna barela na dan. Na taj način, prema rezultatima siječnja, smanjenje bi trebalo iznositi između 100 000 i 150 000 barela na dan.

No, ministar je naglasio, kako je još rano govoriti o neophodnosti produljenja sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte na više od pola godine.

"Jučer smo razmijenili mišljenja. Trenutno je rano govoriti, kakve odluke se trenutno mogu očekivati. U konačnici, smatramo da je nužno nekoliko mjeseci, da bi vidjeli kako se ispunjavaju uvjeti sporazuma", - rekao je Novak.

Također je dodao, kako se nije razgovaralo o pozivu na smanjenje proizvodnje nafte i SAD-u, no "vrata su otvorena za sve".

Po rezultatima pregovora koji su se proveli 10. prosinca 2016. godine u Beču, na susretu 11 zemalja, koje ne ulaze u sastav OPEC-a, dogovorile su smanjenje proizvodnje nafte od siječnja 2017. godine za 558 tisuća barela dnevno kako bi se stabiliziralo tržište. Aleksandar Novak tada je rekao, kako je na kraju prvog kvartala Rusija smanjila proizvodnju za 200 tisuća barela na dan. U travnju i svibnju, planira se dosegnuti brojku od 300 tisuća barela na dan.

Zemlje OPEC-a su se s druge strane obavezale smanjiti proizvodnju nafte za 1,2 milijuna barela dnevno. Saudijska Arabija je smanjila proizvodnju nafte za 486 tisuća barela dnevno, prenosi Interfax i RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram