Zatvori
Poslovni Puls
17/01/2017

Erste banka smanjila kamatne stope na nove stambene kredite

Erste&Steiermärkische Bank d.d.(Erste banka) smanjila je kamatne stope na nove stambene i stambene EKO kredite s valutnom klauzulom u euru, kao i kunske stambene i stambene EKO kredite. Riječ je o smanjenju fiksnog dijela kamatne stope, odnosno nije rezultat redovitog usklađivanja temeljem promjene vrijednosti njezinog promjenjivog dijela (EURIBOR, NRS)...

Smanjenje se odnosi na kredite s promjenjivom kamatnom stopom, kao i na one s fiksnom kamatnom stopom. Uz navedeno, Erste banka uvodi još jednu promjenu, a riječ je o povećanju maksimalnog roka otplate kredita s promjenjivim kamatnim stopama za stambene kredite u kunama s 25 na 30 godina.

Za nove stambene kredite uz valutnu klauzulu u euru smanjenje će u prosjeku iznositi 0,2 postotnih bodova, a za nove kunske stambene kredite 0,1 postotni bod. Kod stambenih EKO kredita uz valutnu klauzulu u euru smanjenje će prosječno iznositi 0,3 postotna boda, a za nove kunske stambene EKO kredite 0,2 postotna boda. Imajući u vidu vrijednost 12M EURIBOR-a, kamatne stope za nove stambene kredite od sada se kreću od 4,12%, a kod stambenih EKO kredita već od 3,92%.

Uz navedeno, nakon usklađenja promjenjivih kamatnih stopa s novim vrijednostima referentnih stopa EURIBOR i NRS, od 1.1.2017. u Erste banci vrijede nove, nešto povoljnije, kamate na postojeće kredite. Tako su kamatne stope na kredite s valutnom klauzulom u eurima s promjenjivom kamatnom stopom, zaključeni prije 9.1.2013. niže za 0,068 p.b., a na kredite u kunama niže za 0,18 p.b. Kamatna stopa smanjena je i kod kredita koji su zaključeni nakon 9.1.2013. uz 12m EURIBOR. No, kako se usklađivanje kamatne stope kod takvih kredita vrši dvanaestomjesečno, ovisno o datumu ugovaranja kredita, po isteku tog perioda smanjivat će se i kamatna stopa, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram