Zatvori
Poslovni Puls
14/12/2016

Ipak slijedi nastavak sankcija Rusiji?

Morat ćemo produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Francuski predsjednik podržao je njezin stav...

"Minski proces se odvija teško", rekla je Merkel za novinare u Berlinu.

"U Ukrajini moraju biti ispunjeni sporazumi iz Minska... Dok ne bude napretka, ja, kao i kancelarka, podržavam produljenje sankcija", rekao je francuski predsjednik, prenosi agencija RIA Novosti.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se 2014. godine. Zemlje Europske unije najprije su uvele individualne sankcije protiv fizičkih osoba, a zatim sektorske mjere koje se odnose na čitave sektore ruske ekonomije.

Sankcije su se produživale u više navrata, a trenutno su na snazi do siječnja 2017. godine. Zapad navodi da će ograničenja biti ukinuta tek kad bude proveden sporazum iz Minska. Pritom neke europske zemlje - Mađarska, Grčka, Cipar, Španjolska i Italija - zastupaju skoro uspostavljanje odnosa s Moskvom.

U skladu sa sporazumom iz Minska o reguliranju situacije u Donbasu, Kijev je do kraja 2015. godine bio dužan provesti ustavne reforme. Njezini su ključni elementi trebali biti decentralizacija i donošenje zakona o posebnom statusu Donjecke i Luganske oblasti. Međutim, Kijev do danas nije ispunio svoj dio tog sporazuma.

U Kremlju smatraju da je apsurdno povezivati sankcije Zapada s provedbom sporazuma iz Minska, jer Rusija nije strana u sukobu i nije subjekt sporazuma iz Minska o Ukrajini, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram