Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2016

Opskrbljivači električnom energijom žele tržišne cijene

Zbog prevelikih poticaja za uporabu obnovljivih izvora energije moglo bi se ugasiti tržište i povećati cijena električne energije građanima i industriji - upozorila je koordinacija opskrbljivača. Pozvali su Vladu da im zakonski omogući kupnju struje od proizvođača iz obnovljivih izvora po tržišnoj, a ne višestruko većoj cijeni...

Inače konkurencija, no sada u zajedničkoj borbi. Opskrbljivači električnom energijom protiv izmjena najavljenih zakona koje bi ih, kažu, uništile. Pomalo apsurdno, na strani opskrbljivača je i HEP. Dakle, tvrtka u 100%-tnom vlasništvu države traži od te iste države da ne mijenja zakon.

Proizvođači iz obnovljivih izvora tvrde da bi opskrbljivači i dalje trebali plaćati veću cijenu. Tvrde da takav pristup podupire cijela Europa.

Gdje su u cijeloj priči građani? Od Nove godine plaćat će se manji PDV na električnu energiju, ali će se povećati naknada za obnovljive izvore energije. Ako bi to povećanje raslo s 3,5 lipe na 6 lipa, kako se sada nagađa, tada bi sve kategorije kućanstava plaćale nižu cijenu za 6% do 8%. U Vladi još ne znaju kako će riješiti problem, ali tvrde da računi neće rasti.

Kvote za poticanje obnovljivih izvora energije drastično su povećane na posljednjoj sjednici Milanovićeve vlade u rujnu 2015. Ugovori su potpisani, zakoni doneseni, interesi proizvođača i opskrbljivača suprotstavljeni. Za raspetljavanje tog čvora vremena nema mnogo, zakoni bi već od Nove godine trebali biti u primjeni, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram