Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2016

Listopad donio pad broja zaposlenih

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u listopadu se smanjio na 1,392 milijuna zabilježivši mjesečni pad i treći mjesec zaredom...

Tako je u promatranom mjesecu broj ukupno zaposlenih manji za gotovo 10 tisuća osoba odnosno za 0,7% je niži u odnosu na rujan. S jenjavanjem glavne turističke sezone, pojavljuje se uobičajeni mjesečni pad zaposlenosti tijekom jesenskih mjeseci, što potvrđuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podsjetimo da značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, no ipak ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini.

Tako je prema izvješću HZMO-a, u listopadu broj osiguranika tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje smanjen na 1,466 milijuna što je 22.717 osiguranika manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (mjesečni pad od 1,5%). Time je treći mjesec zaredom zabilježen ubrzani pad broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je istovremeno potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini. Naime, u odnosu na lanjski listopad broj osiguranika HZMO-a veći je za gotovo 30 tisuća što predstavlja godišnji rast od 2,1%.Time je nastavljen pozitivan trend godišnjeg rasta broja osiguranika i to po najvišoj stopi od ožujka prošle godine.

"Uzmemo li u obzir da posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju u listopadu godišnje smanjenje broja nezaposlenih osoba za oko 50 tisuća, dok je istovremeno broj osiguranika HZMO-a na godišnjoj razini porastao u apsolutno nižem iznosu (30 tisuća), dolazimo do zaključka o neujednačenom kretanju zaposlenosti i nezaposlenosti. Posljedično, takav trend rezultira padom radno aktivnog stanovništva odražavajući se kroz nastavak negativnih demografskih trendova, koji su dodatno produbljeni rastućom ekonomskom migracijom.

Stoga, uz sezonska pogoršanja na mjesečnoj razini do kraja godine, s izvjesnim analitičkim oprezom treba interpretirati očekivani napredak na tržištu rada na razini cijele 2016. godine koja će zasigurno donijeti vidljiva poboljšanja u statističkim pokazateljima (ne)zaposlenosti u odnosu na 2015. godinu", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram