Zatvori
Poslovni Puls
01/12/2016

Portugal bilježi rast gospodarstva, ali je sve na staklenim nogama?

Portugal je u prošlom tromjesečju zabilježio gospodarski rast od 1,6 posto, stopa nezaposlenosti je već mjesecima stabilna na oko deset posto, a sada je ta država i prije roka otplatila još jedan dio svog duga Trojki. Zemlja je na putu izlaska iz krize, raduje se premijer Antonio Costa, a i Europska komisija iskazuje oprezno zadovoljstvo...

No ta medalja ima i svoju drugu stranu: javni dug je porastao na 133,1 posto BDP-a, rastu i kamate koje Portugal mora plaćati za posuđeni novac, pa sada iznose skoro četiri posto. Banke ne funkcioniraju kako treba, upozoravaju ekonomisti i ističu da gospodarstvo hitno treba investicije. Dakle, još mnogo toga nedostaje za izlazak na pravi put.

„Mi doduše nemamo točne podatke, ali razlog najnovijeg gospodarskog rasta je vjerojatno prije svega turizam", pojašnjava profesorica ekonomije Aurora Teixeira. Znatno veći broj turista zabilježen je zbog nesigurne situacije u nekim drugim turističkim destinacijama. Profesorica Teixeira upozorava da će se to u zimi vrlo brzo promijeniti i da zemlja treba uravnoteženi rast: „Moramo proizvoditi više i izvoziti ako želimo da naše gospodarstvo ponovo funkcionira. A ne samo se ograničiti na pružanje usluga i turizam."

Vlada ne dijeli to mišljenje nego ističe da je rast turizma održiv te da je rezultat razboritih političkih mjera. I obrazlaže da je puno novca uloženo u diversifikaciju te branše tako da Portugal više ne nudi samo more i sunce, nego je postao turistički cilj za cijelu godinu. „Tu još ima mnogo mogućnosti", kaže sociolog i političar lijevog bloka Joao Teixeira Lopes, čija stranka u parlamentu podržava socijalističku manjinsku vladu.

On ističe da je situacija poboljšana prije svega zbog ukidanja mnogih mjera štednje koje je uvela prošla vlada, pa su niži porezi i lagani rast kupovne moći, prije svega zaposlenih u državnim službama, doveli do rasta domaće potrošnje, a time i poreznih prihoda.

Upravo to pitanje je sporno. Ponovo je izbila svađa oko politike štednje. Socijalisti, komunisti i lijevi blok žele postići gospodarski rast povećanjem državnih izdataka. No konzervativna oporba i mnogi ekonomski stručnjaci to smatraju opasnim i traže da se najprije uvede reda u proračunu. „Ne možemo stalno trošiti više novca nego što imamo", neumoljiva je Aurora Teixeira. „Bolje je sada podnijeti određene žrtve kako bi gospodarstvo opet funkcioniralo i država kasnije mogla pravednije podijeliti zarađeno."

To mišljenje dijele i portugalski poslodavci. Oni su sada objavili rat vladi – i to baš protiv projekta minimalne plaće. Socijalisti su obećali da će ona do kraja njihovog mandata porasti na 600 eura mjesečno. Tome se usprotivila Udruga poslodavaca koja tvrdi da industrija radi konkurentnosti na stranim tržištima treba nisku cijenu rada te da mnogi, prije svega mali i srednji poduzetnici, jednostavno ne mogu radnike platiti više. Poslodavci su uvjereni da bi povećanje plaća značilo kraj portugalskoga gospodarskog rasta.

„Moramo štedjeti još mnogo godina ako želimo izaći iz krize", predviđa profesorica Teixeira i ističe da zemlja treba dalekosežne strukturne promjene, među kojima je i smanjivanje državnih izdataka.

No oni su, nakon odustajanja od politike štednje, u stalnom porastu i mogu biti pokriveni samo novim porezima budući da gospodarstvo još uvijek ne bilježi željeni rast. To pak odbija strane ulagače, upozorava profesorica Teixeira i dodaje da zbog toga Portugal ponovo može zapasti u krizu. A to, kaže ona, neće promijeniti čak ni ove najnovije pozitivne brojke.

Izvor: DW

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram