Zatvori
Poslovni Puls
25/11/2016

Vlada predlaže povećanje boravišne pristojbe u turizmu

Prema članku 20. stavku 7. Zakona o boravišnoj pristojbi, Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe, propisan je iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i programe kreiranja novih turističkih programa u turistički nerazvijenim područjima...

Do sada je taj iznos bio 2,5 posto od ukupno uplaćenih sredstava, koji se uplaćuje na posebni račun HTZ-a, a prema predloženoj izmjeni iznosio bi 4,5 posto, o čemu je do 5. 12. 2016. otvoreno javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

„Ovom predloženom izmjenom dokazujemo koliko vodimo brigu o razvoju turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske odnosno na turistički nerazvijenim područjima. Naši su ciljevi snažnije kreiranje razvojnih projekata i programa turistički nerazvijenih područja. Ukupno prikupljena sredstava boravišne pristojbe usmjeravat će se u većoj mjeri u podizanje konkurentnosti područja na kojem su prikupljena s obzirom da se lokalne turističke zajednice pojačano trebaju baviti razvojem i unapređenjem sustava destinacijskih turističkih doživljaja“, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli.

U 2015. godini prikupljeno je 410 milijuna kuna od boravišne pristojbe, od čega 380 milijuna na računima za uplatu boravišne pristojbe utvrđenim Naredbom o načinu uplaćivanja prihoda proračuna, obveznih doprinosa te prihoda za financiranje drugih javnih potreba u 2015. godini (podaci FINA-e).

U Programu Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020. godine, kao jedan od ciljeva navedeno je i jačanje razvojnih potencijala svih hrvatskih područja. Polazeći od navedenog, predloženom izmjenom Uredbe prikupit će se oko 18 milijuna kuna, što će se, temeljem Programa rada i financijskog plana Hrvatske turističke zajednice, koristiti za dodjelu bespovratnih financijskih potpora za poduzetničke i javne projekte na turistički nerazvijenim područjima kako bi se aktivirali neiskorišteni turistički resursi na turistički nerazvijenim područjima, a sve u cilju razvoja turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista i doprinijeti većoj gospodarskoj aktivnosti i povećanju zaposlenosti na tim područjima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram